23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Забраниха продажбата на бои за рисуване заради подвеждаща реклама

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на верига хипермаркети да заблуждава клиентите, че продаваните в обектите й маслени бои за рисуване са водноразтворими и не са необходими специални разтвори, както за разреждането им, така и за почистването на четките и палитрите. След като потребителят е подведен от некоректната информация и е закупил боите, той е принуден да направи допълнителен разход за набавянето на разтвори, без които те стават неизползваеми и чиято цена достига до над три пъти тази на самите бои.

 

Проверка на КЗП установи, че търговецът е поставил невярната информация върху опаковката на артикула и на етикет в непосредствена близост до него на рафта в магазина. В представените на контролния орган технически протоколи производителят е посочил, че една част от маслените бои не се разтварят и не са съвместими с вода, а друга – не се смесват или се съвместяват трудно с вода.

 

Нелоялната практика е поредното нарушение, което КЗП констатира в рамките на започналата през септември кампания за проверки на стоки за ученика. В подобни на този случаи Законът за защита на потребителите (ЗЗП) предвижда санкция до 30 000 лв.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук