13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

„Задържахме” нелегални мигранти в рибарска лодка /видео/

В Бургаския залив се състоя учение за противодействие на проникване на нелегални мигранти в българско териториално море. В демонстрацията се включиха части на Военноморските сили и „Гранична полиция.  В учението участваха фрегатата „Дръзки“ и моторен катер „Колокита”, вертолет „Пантер“, гранично- полицейски кораб „Поморие” и надуваеми лодки, както  и статисти.  Бяха разиграни три реални ситуации- рибарска лодка с мигранти се опитва да навлезе в български води в Бургаския залив. Хеликоптерът, който е оборудвам с камери, включително за нощно виждане, установява, че на лодката са предимно жени и деца и няма въоръжени лица. Българската гранична охрана уведомява Бреговата охрана на Турция за наличие на плавател съд с мигранти на борда и настоява за бърза реакция от тяхна страна за предотвратяване на незаконно навлизане в териториално море на страната ни. Военен катер съпровожда лодката да се върне в турски води.

Втората ситуация е бедстваща лодка с мигранти. Извършва се спасителна операция и нелегално преминалите морската ни граница чужденци са качени на борда на фрегатата. Следва проверка за сигурност, като жените се проверяват от жени, а мъжете от мъже.

На учението присъства премиера Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчен и главния секретар Георги Костов, които казаха, че учението е преминало при голяма прецизност.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук