20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

„Златната книга на Несебър“

Един от най-хубавите Коледни подаръци за града на ЮНЕСКО бе премиерата на най-новата книга за Несебър. Автор е Евтелпа Теоклиева-Стойчева, жител на града, дългогодишен уредник-археолог към Градски исторически музей, днес „Старинен Несебър“, участник в археологическите проучвания, както на полуострова, така и при подводните, проведени в акваторията му, като член на изследователския екип.

Представянето на  изданието със заглавие „Златната книга на Несебър“ събра вчера вечерта в стария град множество гости  и съграждани на авторката, сред които общественици, учители,  културни дейци  и дарители, спомогнали за издаването на труда. Премиерата на най-новата книга за града на ЮНЕСКО уважи и кметът Николай Димитров, който бе на културното събитие заедно със семейството си.

Интересът към премиерата не бе случаен, защото „Златната книга на Несебър“ е четиво, което не само че градът е очаквал дълго, а е труд със сериозен обем текстова част и снимки, съдържа лично направени чертежи на авторката,  както и нейни автобиографични спомени  и вълнения от археологическите проучвания на полуострова, което придава изключителна виталност, близост, образност и яркост на разказа през цялото време.  Книгата на г-жа Стойчева по думите на нейния рецензент проф. д-р Диана Гергова, НАИМ-БАН, член на УС на НК на ИКОМОС-България, е „истинско културно явление“. В предговора рецензентът определя книгата като изключително стойностна и се обосновава защо. Аспектите са няколко – всеобхватност и изчерпателност на съдържанието, детайлно представяне на всяка от старините на полуострова и обвързването й с културни, исторически и политически събития от изминалите хилядолетия, знакови за историята на българските земи и източно средиземноморския свят.

Проф. Гергова, която нямаше възможност да присъства на премиерата лично, участва посредством видеообръщение, за да изкаже своята радост от издаването на  „Златната книга на Несебър“ и да благодари на Евтелпа Стойчева, че е вложила сърце и душа в написването й. А самата авторка сподели, че най-голямата й любов  е Несебър –  на последната корица тя  признава, че подреждането на историческия пъзел „Месамбрия-Месемврия-Несебър“ е нейната съдба.

На премиерата на изданието, г-жа Стойчева тълкува семантиката на заглавието с представения уникален материал, събран през десетилетията, научно обоснован с анализ  на археологическите проучвания и проучванията от писмените извори, а резултатите от тях, пречупени през призмата на народната памет.  „В тези проучвания, в които съм участвала през 70-90-те години на миналия век – времето, когато целият полуостров беше превърнат в голям археологически обект – имах удоволствието да работя с екип от учени,  светила в българската археологическа наука на АИМ при БАН.“

От книгата читателят ще разбере, че Несебър никога не е бил обикновен град – още с основаването си, първото поселение е било тракийски резеденционален център, в следващата епоха – град-държава, със създаването на Източната Римската империя и новата столица Константинопол, градът постига своя апогей в развитието си, а през Средновековието, когато са  построени много църкви,  градът се превръща в духовен и поклоннически център, като строителството на храмове продължава и през епохата на османското владичество.

„Укрепителните съоръжения, водоснабдителната система и множеството от църкви наподобяват тези в Константинопол.“, разкри любопитни моменти от книгата си авторката. Широко разпространената легенда за 40-те Месемврийски църкви е подкрепена с информация за 38. „Има и някои предположения за други, ако включим и манастирите, за които се знае, че са се намирали в района, със сигурност ще превишим цифрата. Несебър е наистина едно много свято място, един малък Константинопол.“, подчерта г-жа Стойчева.

По време на премиерата, издателят Георги Калоянов изрази задоволство от реализацията на книгата, благодари за гласуваното доверие и пожела успех на авторката. Той подчерта, че за първи път издателството е участвало в отпечатването и луксозното  оформление на такава значима книга с висока научно-художествена стойност.

Кметът Николай Димитров на финала на културното събитие сподели, че „Златната книга на Несебър“ е  уникално издание, което  на един по-нататъшен етап ще бъде издадено на руски и английски език, като по този начин ще запознава чуждестранните делегации с най-пълната история на един от най-красивите и непреходни градове в Европа. Г-н Димитров  не пропусна да изрази радостта си, от факта, че местни жители работят за добрия имидж на града. Той благодари на всички, вложили труд и сърце за реализирането на великолепното издание, като на авторката поднесе красив букет в знак на признателност. Благодарност от появата на книгата изразиха и  съгражданите на авторката, които присъстваха на премиерата.

Златин Чаушев, началник-отдел на „Несебър- Световно наследство“, който представи изданието, бе категоричен, че  написването на такъв стойностен труд може да бъде дело само на човек, отдаден цял живот на Несебър.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук