18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Иван Алексиев: Даваме много пари за МБАЛ-Поморие. Системата й пречи да се самоиздържа

Кметът Иван Алексиев: Инвестираме стотици хиляди в МБАЛ-Поморие, но здравната система пречи на болницата да се самоиздържа. Различни лобита – фармацефтични, медицински, лаборантски и т.н. , докарват общинските болници умишлено до фалит, допълни той.

Община Поморие изпълни успешно поредния европейски проект -„Изпълнение на мерки за повишаване на енергийната ефективност в МБАЛ – Поморие”, който бе по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Благодарение на него в МБАЛ – Поморие бяха инвестирани 681 039 лева, които са 100-процентова безвъзмездна финансова помощ по програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”. Всеки корпус вече има самостоятелна тръбна мрежа – “лъчева” схема, а сградата бе разделена на зони с възможност за поддържане на различни температури в зависимост от нуждите и графика на използване на помещенията. Старите чугунени радиатори бяха подменени с нови алуминиеви.

„Много е важно, че сме спечелили и реализирали тези проекти, и то в срок. Ефектът е много голям, но има и голям проблем. В един момент става така, че ние инвестираме сериозни средства в болницата, но самата здравна система функционира така, че не дава възможност на здравното ни заведение да работи и да се самоиздържа. Поради тази причина в един момент се оказва, че ние правим едни проекти, но не знаем дали има смисъл от тях”, заяви кметът на Поморие Иван Алексиев на заключителната пресконференция за ремонта и обновлението на МБАЛ-Поморие.

„Не се ли промени здравната политика на национално ниво, мога отговорно да заявя, че не само нашата болница, но и всички такива от градове, равни по размер на нашия, ще бъдат принудени да затворят врати. Жалко за такива хубави проекти, които реализираме”, допълни той.

Според зам.-кмета на Поморие Илия Джингов, ако общинските болници продължат да работят по сегашната законодателна рамка, няма да е далеч моментът, в който те просто ще бъдат закрити.

„Пред тази опасност са изправени и държавните болници. Основната причина са на първо място лимитите, поставени от здравната каса и контролираното лечение, което се предоставя на всички нас, макар и здравно осигурени. На второ място – пред закона общинските болници са неравнопоставени по отношение на основната си дейност. Ние подобряваме сградния фонд и състоянието на лечебните заведения, но заради сегашната законодателна рамка сме обречени на фалит. Надяваме се оттук нататък проблемите да се решат достатъчно бързо и това да не се случи ”, обясни Джингов.

„Необходимо е лимитите на здравната каса да паднат. Трябва болниците наистина да могат да работят като такива и да се развиват всички медицински дейности и услуги, разрешени от закона, а не само да приемат и настаняват болни. Здравната каса не трябва да ги ограничава. Нашата болница в момента получава 80% от стойността, която си заработва. Другите 20% не се дават, тъй като били надхвърлили лимита. Отделно с това има и така наречените акредитации”, подчерта Алексиев от своя страна.

„Нека най-накрая със здравната система да не се правят опити, а да има политика в здравеопазването. Наслушахме се на политици. С тези опити за промени стигнахме до това положение – работещи болници да имат перфектни материални бази и абсолютно всичко необходимо за правилното функциониране, но заради различни лобита – фармацефтични, медицински, лаборантски и т.н. , тези болници се докарват умишлено до фалит, а вината се насочва към кмета, общинския съвет, администрацията и т.н.“, каза Иван Алексиев.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук