23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Ивелина Василева: Морето ни е по-чисто от турското и гръцкото

Морето ни вече е по-чисто от гръцкото и от турското, защото приоритетно и целенасочено се инвестира по Черноморското крайбрежие. Това каза в „Тази сутрин“ по БТВ министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Водещият Антон Хекимян припомни, че в петък тя откри в Созопол новата пречиствателна станция. Достатъчно чисто ли ще е българското море, попита той.

„Много инвестиции бяха направени през последните няколко години. Само тази година открихме няколко изключително мащабни и значими обекта по българското Черноморие. Съгласна съм с думите на премиера, че нашето море вече е по-чисто от гръцкото и от турското, защото приоритетно и целенасочено се инвестира по Черноморското крайбрежие. Големият проблем беше т. нар. „строителен бум 2005-2008 г., когато се разраснаха неимоверно населените, курортните места, без да бъдат обезпечени с адекватна инфраструктура. Това, което правим, включително и с подкрепата на Оперативна програма „Околна среда“, е да насочваме усилията за изграждане на пречиствателни съоръжения и ВиК мрежа там, където няма такива съществуващи и съответно, да се рехабилитират съществуващите. В Созопол например никога не е имало пречиствателна станция“, заяви Василева.

Водещият обаче цитира зрители, които са прекръстили Черноморец на „Фекаломорец“. „Просто е излишен всякакъв коментар за фекалиите, които се изливат в морето. Тази гледка ще видим ли другото лято?“, попита той. „С проекта, който беше реализиран и който открихме миналия петък, всъщност вече изцяло е обхванато населеното място Черноморец и Созопол с канализационна мрежа. Всички отпадъчни води се заустват в пречиствателната станция, където се пречистват в съответствие с екологичните изисквания и освен това, след като се пречистят, се отвеждат на 2 км навътре в морето“, заяви министърът.

Вие давате ли ми гаранция, че другата година морето например около Черноморец и Созопол няма да бъде кафяво, прекъсна я Хекимян. Категорично, отговори Ивелина Василева.

„Приключилите строителни дейности и инвестицията дават гаранция за това. Досега никога не е имало там пречиствателно съоръжение. Имаше частично изградена тръба, която отвеждаше навътре отпадните води, но вече се обхващат и двете населени места, както и съседни – Харманите и Буджака. Всички тези отпадъчни води се пречистват, като се отнема и азота, и фосфора, и се заустват дълбоко навътре в морето“, обясни екоминистърът.

„Повече от 300 милиона са вложени за рехабилитация и изграждане на пречиствателни съоръжения по Оперативна програма „Околна среда“. В Поморие водният цикъл е на стойност 95 милиона лева и обхваща ВиК мрежата, канализационни помпени станции и пречиствателно съоръжение. В Провадия също беше направена инвестиция, а в Руен – нова пречиствателна станция. В момента продължава изграждането на пречиствателно съоръжение, което ще обхваща водите на Минерални бани, Банево и Ветрен. В „Меден рудник“ също бе инвестирано, както и в Горно Езерово“, добавя Василева.

След като й бе зададен въпросът къде е почивала, тя сподели, че е родена в Бургас и много обича морето и района, в който е израснала.

„Прекарвам свободните си дни с близките си. Смятам, че това, което се прави, подпомага опазването на Черното море. Данните също сочат за подобряване на състоянието. В Обзор и Бяла има пречиствателно съоръжение, но е необходима рехабилитация. Това би могло да бъде подпомогнато отново по новата оперативна програма, а в Лозенец случаят, заради който се наложи намесата на здравните органи и затварянето на плажа, беше предизвикан от заустване на непречистени отпадъчни води, тоест, изпускане на непречистени води през аварийния изпускател. Необходимо е повече внимание да се обърне върху правилната експлоатация, защото в Лозенец има пречиствателно съоръжение, тоест, не би трябвало да се допускат такива случаи директно да се изпускат непречистени води, които не са минали през пречиствателните съоръжения“, каза още министър Ивелина Василева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук