14.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Инж. Иван Жабов: Да превърнем Средец в един от добрите градове за живеене

 – Г-н Жабов, Цветан Цветанов обяви, че вие ще сте кандидата на ГЕРБ за кмет на Община Средец . Защо поемате това предизвикателство?

– Приемам подкрепата за моята кандидатура като голяма отговорност към гражданите на община Средец и  към управляващата политическа партия ГЕРБ.

Поемам тази отговорност и съм сигурен, че жителите няма да съжаляват, защото за Средец е дошло времето  да се  работи и да се развива. За мен това е  предизвикателство, което превръщам в своя житейска мисия! Готов съм да се изправя пред него и да помогна  на общината да излезе от сегашната трудна ситуация.

Смятам, че ще оправдая доверието на хората с опита, който съм натрупал като директор на Професионална гимназия по механизациа на селското стопанство и електроника“Никола Вапцаров“ в Средец.

– Вашият стаж като учител и директор ви е срещнал очи в очи с повечето хора в общината. Какво ви казват те като ви срещнат, след като обявиха номинацията ви?

– Поздравяват ме, стискат ми палци и вярват, че е дошъл момента община Средец да се управлява правилно, да се развива икономически, социално и духовно.

Усещам подкрепата на хората и тяхното доверие в мен. Това ми дава допълнително сила и увереност. Дълго размишлявах къде бих  бил по-полезен -дали в училището или в общината.Човек трябва да се развива и надгражда, затова взех това решение. С моя управленски опит бих бил по-полезен в община Средец.

Осъзнавам огромната отговорност, която поемам. Готов съм да изпълня поетите обещания. Ще водя позитивна кампания към всички граждани, защото политиката  и управлението са за разумни, способни, спокойни и уравновесени хора.

– Как се живее в момента в Средец и в селата около общинския център?

В Средец и околните села е трудно да се живее поради увеличаващата се безработица, лошата инфраструктура, липсата на комуникация с общинския център и нарастващата битова престъпност. Оптимист съм  и мисля, че можем да превърнем Средец  в един от добрите градове за живеене по примера на град Бургас.

– Кое е най важното нещо, което трябва да се промени, за да живеят съгражданите ви по-добре?

– Необходимо е сериозно да се работи за привличане на инвеститори и  разкриване на работни места. В момента в нашата община като че ли времето е спряло. Хората са обзети от апатия и не вярват в промяната.

Най-важното за Средец е да се промени философията на управление. Средец отдавна не е града, за който ние мечтаем! Време е да си върнем нашият град!

Нека да покажем, че управлението и пътят му зависят от  нас – истинските му собственици. Заедно да създадем среда за икономически растеж, подчинена на обществения интерес. Нека да въведем прозрачна и отговорна пред гражданите администрация и да дадем на града добра инфраструктура, чистота, ред и свободна конкурентна среда за развитие. Време е за тясно сътрудничество с гражданското общество.

– По кои европейски програми Община Средец има възможност да кандидатства?

– Средствата по европейските оперативни програми са важен инструмент за реализиране на инвестиционна програма на община Средец. Като кандидат кмет, смятам, че община Средец може да подобри работата по следните програми:

Оперативна програма „Регионално развитие“-По тази програма има много неусвоени средства за подобряване на междуселищните пътища и техническата инфраструктура,които ние ще започнем да усвояваме чрез създаване на по-добра организация.

Оперативна програма „Конкурентна способност“- Тук ще се използват възможностите за вивеждане на нови технологии и най-вече привличане на науката за подобряване качеството на продукцията в общината и техническата модернизация на съществуващата материална база.

Оперативна програма „Човешки ресурси“ – По производителност на труда България е на едно от последните места в ЕС. Сред факторите, които допринасят за ниската производителност на труда са липсата на адекватни познания по информационни и комуникационни технологии и чужди езици, заетите ниски разходи на предприятията за професионално обучение, в резултат на което, все по-ясно се очертават диспропорциите в съотношението търсене-предлагане на пазара на труда. В тази посока ще инвестираме европейски пари за повишаване на професионалното обучение на възрастните жители на общината.Особен акцент ще е работата сред малцинствата, за които има специални социални програми, при които помощите се обвързват с участието в курсове за тяхната квалификация.

Оперативна програма“Рибарство и Аквакултури“ – В общината има достатъчни климатични и природни условия (реки и водни басейни), които могат да я превърнат в основен доставчик на риба за курортните комплекси. За целта е нужно реализиране на публично-частно партньорство с привличане на представители на бизнеса, но не за плячкосване на наличните ресурси, а за развитие на последователна политика с цел създаване на поминък и в най-отдалечените населени места.

Програма за развитие на селските райони – Особен фокус в работата на новото общинско ръководство ще бъде усвояването на средства по тази програма. До края на годината се очаква прехвърляне на 300 мил.евро.Трябва да работим активно за подпомагане внасянето на качествени проекти от страна на общината,обществени организации и частни замеделски стопани и отделни граждани.

Програма за трансгранично сътрудничество България-Турция – По тази програма от ЕС се предоставят инвестиционни средства, които имат за цел да направят живота на хората от община Средец по-добър и да отворят пътищата за развитие на трансграничен екологичен,културен и исторически туризъм.

Програма за обучение през целия живот – Ще използваме тази програма за да финансираме обем на учители,ученици, специалисти, занаятчии и възрастни граждани и участието им в международните форуми, културни фестивали като възможност за прдставяне и популяризиране на общината ни. В това отношение ще надграждаме постигнатото с обмена на ученици с професионални училища и младежки центрове от Германия,Унгария,Гърция и Полша.

– Защо сте предпочел да се развивате професионално в Средец, а не в Бургас, както много други хора от този край направиха?

– Предпочетох да се развивам професионално в Средец, защото съм роден в този град, тук израснах, тук са моите родители и приятели, тук се ожених, тук се роди дъщеря ми, тук са моите настоящи и бивши ученици – децата, които са бъдещето на Средец.

Средец е уникален град. Общината има огромен икономически  потенциал, но трябва да го развиваме в подходящите посоки. Една от най-важните задачи на общината е да се съчетае интересите на бизнеса и на гражданите.

Откриването на новата учебна година е приоритет за мен, защото съм действащ директор и нося отговорност към тези ученици и колектива на училището, а предизборната кампания предстои на по-късен етап.

– Какво не знаят съгражданите ви за вас?

– В моята биография няма нищо, от което мога да се срамувам. Ние сме малък град и всичко за всеки се знае. Аз нямам какво да крия и от какво да се страхувам. Смятам да проведа  широко достъпна до обикновените хора кампания!

Визитка:

Инж. Иван Жабов е роден на 01.01.1967 год. в Средец. Завършва средно образование в ЕСПУ „Христо Ботев“ – Средец и висше в Технически университет – София -„Инженерно педагогически факултет“ – Сливен, специалност „Транспорт и енергетика“. В момента е директор на Професионална гимназия по механизация на селското стопанство и електроника „Никола Йонков Вапцаров“ – Средец. Семеен, с една дъщеря.

ivan-zhabov.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

1 коментар

  1. На фона на вербалните стълкновения на сенатор Елизабет Уорън с американските милиардери и диалога на ЕС с Вашингтон г-н Жабов е казал всичко което опонентът му ще доукрасява но ще бъде жалко ако той или на „Позитано“ залогвът хората в Средец и го казвам като бивш граничар- мл.сержант пройзведен от полковник Премянов

    София,15 ноември 2019 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук