13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Карнавално шествие и високи огньове в община Поморие

С много старание и почит към традициите, хората от Поморие, Каменар и Ахелой отбелязаха един от най-атрактивните празници в българския народен календар.

За пореден път на Сирни Заговезни, ден преди началото на Великите пости, в салона на НЧ „Просвета 1888“ се събраха малки и големи, за да си поискат прошка, да си дарят усмивка и да участват в ежегодния Маскен бал. В пъстрото карнавално шествие се включиха десетки приказни герои – забавни, но и страшни – те прогониха лошите помисли и извикаха добро настроение с феерия от звуци и цветове.

Фантастични същества и кукерски дружини през целия ден обикаляха и по улиците на Ахелой. Кулминацията настъпи със запалването на ритуалния огън и извилото се празнично хоро. Вярва се, че огънят на Сирни Заговезни изгаря негативното и старото, а прескачането му очиства тялото и душата.  Вярва се още, че колкото по-буен е пламъкът и колкото по-далеч осветява околността, толкова повече тя ще бъде предпазена от зло и градушка.

Въпреки лошото време, традициите бяха стриктно спазени и в Каменар. Жители и гости на селото се събраха около огнището и заедно се помолиха за здраве и опрощение. На празника присъстваха кметът на община Поморие Иван Алексиев и кметът на Каменар Петко Петков.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук