15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Като преди изборите: Борисов пак обещава

Бъдещият премиер Бойко Борисов обеща по-високи доходи на българите, инфраструктура, ограничаване на битовата престъпност и корупцията. „По волята на българския народ поемам отговорността за управлението“, посочи той от парламентарната трибуна, от която представи състава и структурата на предлагания от него МС пред депутатите.

Борисов допълни, че политическата несигурност и новите предизвикателства налагат надмогване на партийния егоизъм и посветеност на интересите на българските граждани. По думите му българите се нуждаят от сигурност и доверие в държавата и институциите, а в името на българската държава са преодолени различията на ГЕРБ с Патриотите.

„Продължаваме по пътя на евроатлантическата интеграция и ще работим за реформирането на ЕС. Гарантираме успешно провеждане на председателството на ЕС“, каза Борисов и благодари на служебното правителство за свършеното по тази тема. Той обеща мерки за ограничаване на битовата престъпност, нелегалната емиграция, защита на националната ни граница.

„Ще провеждаме политики за увеличаване на доходите чрез заетост и по-голяма производителност на труда“, гарантира той. По думите му социалните помощи ще се обвържат със заетост и полагане на общественополезен труд. Минималната пенсия ще се увеличи от 1 юли 2017 година, а за осигурителен стаж и възраст – от 1 октомври.

Ще бъдат предложени мерки за преодоляване на негативните демографски тенденции и регионалните диспропорции. Бъдещият кабинет ще запази данъчните ставки. Според него основната цел е влизане в Еврозоната по естествен път, но доготава валутният борд е без алтернатива. От парламентарната трибуна Борисов каза още, че кабинетът му ще се бори със сивата икономика, контрабандата, ще работи за устойчивото нарастване на доходите на основа на ръст в икономиката, а той пък ще дойде след облекчаване на административната тежест и изграждане на икономически зони.

„Пълната либерализация на пазара на електроенергия и газ е безалтернативна“, посочи Борисов, цитиран от dnes.bg. По думите му образованието също е стратегически приоритет. Той обеща ежегоден ръст на инвестициите в образованието. До края на мандата учителските заплати ще бъдат удвоени, подчерта бъдещият премиер. Средствата за наука също ще са повече. Стратегическа цел на управлението е и подобряване на здравето на нацията – чрез допълнителни изследвания и профилактични прегледи. Започва и поетапна демонополизация на НЗОК.

Борисов посочи, че ще продължи изграждането на модерна и безопасна инфраструктура и ще се работи за завършване на магистралния пръстен на страната. Сред приоритетите на новата власт са още силна армия, продължаване на съдебната реформа, а за борба с корупцията ще бъде предложен нов антикорупционен закон. „Ще създадем нов ред за преследване на корупцията по високите етажи на властта с преминаването на тези дела в спецпрокуратурата и спецсъда“, разясни той.

Въвеждането на електронно проавосъдие е една от най-силните антикуропционни мерки, смята Борисов. Бъдещият кабинет ще проведе и реформа във ВиК сектора, ще работи и за устойчиво земеделие. Преди бъдещият премиер да заяви приоритетите на кабинета си пред парламента, „дясната ръка“ на Борисов – Цветан Цветанов, представи кандидатурата му.

„Вярвам, че ще може да се постигне политическа и институционална стабилност, което е най-важно за страната ни в този труден период“, каза той. Според Цветанов се полага основата на едно добро бъдеще, а с помощта на конструктивна опозиция управлението ще постигне това, което очакват не само българските граждани, но и евроинституциите. Той подчерта и че правителството ще осигури възможността да се движим по единствения възможен път – европейския и да бъдем част от силна и обединена Европа.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук