9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Кметът Николов: В Бургас ще има масово кръщене на деца

Кметът Димитър Николов заяви съпричастност към идеите на „Движение за национална кауза“ (ДНК) и своята подкрепа за оригиналната им кампания „Направи го за България“. Днес той се срещна с първооснователя на неправителствената организация Андрей Арнаудов, от когото получи специална грамота за усилията на Община Бургас да подпомага хората с репродуктивни проблеми.

„Движение за национална кауза“ (ДНК) е създадено в началото на 2016 година. Идеята е на телевизионния водещ и продуцент Андрей Арнаудов, подкрепен от свои съмишленици и други популярни лица от различни сфери на обществения живот. ДНК работи активно за реализиране на кампании и политики за справяне с демографската криза. Един от основните проблеми, върху които организацията е фокусирана, е постепенното намаляване на нацията.

Първата им кампания се нарича „Направи го за България“. Тя е подкрепена от Българската православна църква и се провежда под патронажа на Патриарх Неофит. Това е позитивна, неполитическа инициатива, насърчаваща раждаемостта и насочена към младите родители, многодетните семейства и двойките, които се нуждаят от асистирана репродукция. В нея може да участва всяка двойка, чието дете е заченато през 2016 година. Бъдещите или настоящи родители се записват, като публикуват във фейсбук страницата на ДНК селфи с положителен тест за бременност, снимка от видеозон или на вече роденото бебе, с хаштаг  #pravimgozabg. Така не само дават добър пример, но и помагат на други двойки да станат родители. За всяка споделена бременност ДНК ще дари средства на Фондация „Искам бебе“ за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми в България. Записването  за участие в кампанията продължава до 1 май 2017 г.

В края на 2017 година ДНК ще организира най-голямото кръщене, правено някога в България. Кръстници на децата ще станат някои от лицата на кампанията. Едни от първите популярни личности, които подкрепиха каузата, са Хилда Казасян, Ники Кънчев и Владо Николов. Лично ангажирани с инициативата „Направи го за България“ са и Александър Сано, Славена Вътова, Миа Сантова, Мария Гроздева, Деян Славчев – Део, Емилия, Златка Димитрова, Поли Генова, Иван Лечев, Юлиана Дончева, Виктор Ангелов както и водещите от bTV Антон Хекимян, Мариана Векилска, Меги Димчева и Нели Хаджийска.

Един от градовете, в които ще се проведе такова масово кръщене, е Бургас. Колко деца точно ще участват в него, зависи от активността на родителите и участието им в кампанията „Направи го за България“.

Грамотата, с която ДНК днес отличи Община Бургас, бе връчена за създаването на Звеното по асистирана репродукция към УМБАЛ-Бургас. Това е първа по рода си за България инициатива и успешно реализиран проект. Звеното отвори врати на 7 октомври 2011 г. За неговото изграждане и оборудване основна подкрепа оказа Община Бургас. До този момент тя е инвестирала в проекта над 720 000 собствени лева. От създаването му до този момент, в Звеното са прегледани над 1000 двойки. Извършени са почти 500 процедури по асистирана репродукция. Засега има информация за 88 родени деца след извършени успешни инвитро процедури.

На днешната среща кметът Димитър Николов пое ангажимент да настоява пред членовете на новото Народно събрание да се търси увеличение и на държавните средства за инвитро процедури на хората с репродуктивни проблеми. В нея участва също така Ваня Христова, която е координатор за Бургас на Фондация „Искам бебе“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук