21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Лапчев: Трябва да има правила за къмпирането. Вижте какво става в Гърция

„Трябва да има ясна дефиниция на това какво всъщност означава диво къмпиране. Имаше много шум по тази тема и огромни амбиции от групи хора, които искаха то да е свободно. У нас на практика диво къмпиране означава див живот. Едни хора в продължение на месеци просто живеят  на гърба на общините“, каза кметът на община Царево – Георги Лапчев пред „Zonaburgas“. 

По думите му, голяма част от палатките и кемперите често попадат на територията на плажовете, а местните власти са почти безсилни да се справят с проблема. „Когато тези плажове са с марка ЕКО  това е още по-голям проблем. За извозване на тоновете боклуци плащат общините и в частност жителите на тези общини. Самите къмпингуващи много добре знаят това, но така са свикнали“, каза кметът.

Това е категоричен, че държавата трябва да уреди правила , „защото в момента системата с дивото къмпиране у нас е абсолютна анархия“. „Адмирации към хората, които идват, разпъват палатката си за една вечер, пренощуват и след това си тръгват, като почистват всичко след себе си. Не одобрявам  обаче това кампиране , в което хората идват и продължение на месеци разпъват палатки, шатри с бидони, тенджери и химически тоалетни. Това не е коректно към местните, а и към всички жители в държавата. Трябва да има определени места. Трябва да се позволи и къмпирането в горски територии и земеделски земи“, допълни Лапчев.

Той даде за пример Гърция където вече има много строги правила. „Подобно е положението и в Хърватия. Там местните много ревностно спазват реда. При нас отворените закони позволяват много толерантно тълкуване на темата, затова и в момента виждаме тази анархия“, каза още Георги Лапчев.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук