23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Лекарите в Поморие подкрепиха програмата на д-р Костадинов за здравеопазването

Въвеждането на Общинска здравна каса може да се сложи край на връщането на пациенти, заради изчерпани лимити

Лекарите в Поморие подкрепиха програмата на д-р Васил Костадинов за развитие на здравеопазването в морската община. Основен акцент в нея е допълнително финансиране на доболничната помощ или създаване на Общинска здравна каса. Нейната цел е да сложи край на връщането на пациенти, заради изчерпани лимити за прегледи от специалисти и талон-направления за медико-диагностична дейност.

Д-р Костадинов, който е кандидат за общински съветник, представи програмата си по време на среща-дискусия с невролози, хирурзи, специалисти по вътрешни болести, акушер-гинеколози, офталмолози, анестезиолози, стоматолози и гости от Oбщина Поморие. Сред лекарите бяха и началници на отделения от МБАЛ-Поморие, представители на Санаториума в града, както и акушерки, медицински сестри и лаборанти.

„Ограниченията в здравеопазването са основно в доболничната помощ. Именно там, пред кабинетите на личните лекари, се зараждат и конфликтите. Когато пациентът разбере, че лимитите са изчерпани и не може да получи талон-направление за специалист и за изследвания, пред него има две възможности – едната е да се върне следващия месец, а другата да си плати за прегледа и изследванията. Когато не може да чака, той избира втората”, обясни д-р Васил Костадинов.

Д-р Костадинов предлага следващият Общински съвет да възприеме идеята и при първа възможност да гласува допълнителни средства.

От своя страна присъстващите изразиха мнение, че Поморие има нужда от дежурен кабинет, който да работи вечер и в почивните дни. Причината е, че сега на пациентите се налага да пътуват до лечебно заведение в Бургас, с което техните лични лекари имат договор, като само за най-тежките случаи се вика Бърза помощ.

Лекарите от общинската болница приеха и идеята за привличане на специалисти, чрез активна общинска кадрова политика, с цел повишаване нивото на компетентност на болницата. Нещо, което би й позволило да кандидатства за допълнителни клинични пътеки.

Силна подкрепа от лекарското съсловие получиха и предложенията на д-р Костадинов за разкриване на хемодиализен център на принципа на публично-частното партньорство и създаването на Център за лечение на мъжки и женски стерилитет. Последният ще съчетава лечебните свойства на поморийската кал и опита на специалистите от Поморие със съвременни ин витро методи.

„Сега на пациентите на хемодиализа от община Поморие се налага да пътуват до Несебър или Бургас. За щастие техният брой не е голям, но подобен център има перспектива, защото благодарение на него може да се развива медицински туризъм. Той със сигурност ще е търсен и от пациенти от други общини”, каза д-р Димитър Шерденов.

Д-р Матей Попов, който е началник на Родилното отделение в МБАЛ-Поморие, сподели, че изграждането на ин витро център в града би било благородно начинание.

„Това може да е първият център в света, който да обединява модерни ин витро процедури и калолечение”, каза д-р Георги Продромов.

Д-р Костадинов, който е на трето място в листата с кандидати за общински съветници на Партия на зелените, благодари на лекарите за подкрепата и сподели, че ще се радва идеите му да бъдат реализирани независимо от това дали ще стане общински съветник.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук