13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Маевски се връща в Полша

На 15.03.2016г.  Върховна касационна прокуратура отправи молба до компетентните съдебни власти на Република Полша за трансфер на наказателното производство срещу полския гражданин Войчех Маевски.

На 19.11.2015г. Войчех Маевски застраши сигурността на самолет „Еърбъс А 230“,осъществяващ полет от гр. Варшава до Хургада, Египет,  като съобщи на стюарда невярната информация, че на борда на самолета има бомба. Тази лъжлива информация доведе до принудително приземяване и евакуация на екипажа и пътниците на летище Бургас.

Войчех Маевски е привлечен като обвиняем от Окръжна прокуратура – Бургас за престъпление по чл. 341 а  ал.2 б. „Б“ от НК,  наложена му е  забрана за напускане пределите на страната ни и е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Молбата на ВКП за трансфер на наказателното производство е мотивирана от обстоятелството, че извършителят на престъплението е полски гражданин, на 67 години и се нуждае от медицински грижи, които най-адекватно могат да му бъдат оказани от лекуващия лекар в родината му. Разпитаните 12 свидетели са полски граждани и живеят постоянно в Република Полша.

Личното явяване на Войчех Маевски пред съда и събирането на доказателства с негово участие, включително възможни очни ставки със свидетелите, ще допринесе до по- бързо и успешно приключване на делото, ако се разглежда от компетентните власти на Полша.  В случай, че лицето бъде осъдено, е целесъобразно и присъдата му да бъде изпълнена в Република Полша.

Чрез Министерство на правосъдието на полските съдебни власти са изпратени заверени материали от цялото досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Бургас.

Разследването на Окръжна прокуратура – Бургас до момента е установила следното: Самолетът, с който се осъществявал полета, бил със 161 пътници на борда и 7-членен екипаж. След началото на полета   Маевски извадил от ръчния си багаж едната от закупените по-рано бутилки водка, отворил я и заедно със стоящия до него пътник изпили  около 300-350 гр. Около час и половина след началото на полета Маевски запитал стюарда дали е сигурен, че ще пристигнат в Хургада. Стюардът  се изненадал и го запитал защо говори така, на което Маевски отговорил с репликата „Имам бомба!“, което повторил. По това време самолетът летял на височина 10670 м. и бил близо до българската граница. За твърденията на Маевски бил уведомен капитана на самолета, който  се свързал с дежурен служител на Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“-София, съобщил, че на борда има буйстващ пътник и бомбена заплаха и поискал разрешение да кацне на близкото Летище-Бургас, поради наличие на аварийна ситуация.  Задействана била  оперативна процедура за реагиране при заплаха за взривно устройство на борда на въздухоплавателно средство.  В 05,48 ч., на 19.11.2015 г. самолетът Airbus A320-200,  бил принудително приземен на Летище-Бургас, като екипажът и пътниците били евакуирани. Маевски бил задържан със заповед на полицейски орган за срок от 24 часа. По отношение на обв. Маевски бил извършен личен обиск, при който не били открити забранени за притежание предмети.      В периода 10,20 ч. – 10,40 ч. на 19.11.2015 г. била извършена проверка за взривни устройства на въздухоплавателното средство, която не установила взривни устройства. Впоследствие била извършена повторна проверка на самолета, на ръчния и чекирания багаж на пътниците. При извършените проверки не били открити взривни устройства и вещества.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук