13.8 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Миньоните посрещат децата в новооткрития Детски спешен център в Бургас

Кметът Димитър Николов и д-р Георги Матев откриха Детски спешен център, който от днес функционира към Спешното отделение на МБАЛ-Бургас.  Така пациенти до 16-годишна възраст ще бъдат обслужвани отделно  и няма да стават свидетели на тежки гледки на пострадали в катастрофи или възрастни хора с инсулт или инфаркт.

„Над 60 000 души преминават през Спешното отделение на Бургаската болница на година, като  20-25 % от тях са деца. Затова с помощта на Община Бургас и Областна администрация, реализирахме проекта за отделен портал. Той включва чакалня, два кабинета и специални помещения, изолатори с болнични легла, където децата на спокойствие ще изчакват, докато им се правят изследвания“, каза изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев. Той обяви, че Детският център е първата стъпка от мегапроекта за разширяване на Противошокова зала, който ще бъде финансиран с 2,2 милиона лева от Министерството на здравеопазването и съфинансиран от Община Бургас.  Проектът предвижда  монтиране на външни асансьори и нещо изключително важно – изграждане на ендоскопски център.

Детският спешен център бе реализиран по инициатива на Общината след писма на бургазлии до кмета.

2233d1e4a9adfc84d682809974793d11„100% тежките случаи идват в МБАЛ-Бургас.  В областта  има много болници, но особено през летните месеци  най-големия  травматизъм се обслужва тук.  Решихме да отделим потоците на децата от възрастните, след  като получавахме жалби, че малките пациенти се стресират от тежките гледки. Убеден съм, че това е малката правилна крачка в посока подобряване на здравеопазването в Бургас. Голямата ни цел, разбира се, е модернизация на болницата. Тя трябва да започне да функционира и като университетска клиника. За тази цел д-р Матев ще трябва да привлече в града хабилитирани преподаватели, част от тях от  университета „Проф.  д-р Асен Златаров““, каза кметът Николов.

8d4b6060f291b896de106f7031d24552Детският спешен център бе осветен от отец Севастиян от храм „Св. св. Кирил и Методий“. На откриването присъстваха зам.-областният управител Севдалина Турманова, зам.-изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Светлозар Георгиев, доц. Петко Димитров, Момчил Момчилов и Мартина Колева от Съвета на директорите на болницата, началниците на отделенията в болницата, както и общински съветници.

По стените на чакалнята на центъра, както и в кабинетите, надничат любими анимационни герои от „Миньоните“, „Леденото кралство“, „Мику Маус“, „Мечо Пух“. За да не е тягостно времето, прекарано пред лекарския кабинет, за малчуганите се прожектират анимационни филмчета и са осигурени много играчки.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук