11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

„Мулето“ Мандов остава зад решетките

Апелативен съд Бургас потвърди постановената от Бургаския окръжен съд спрямо Димитър Мандов осъдителна присъда. На 21.04.2015 г. първата инстанция го е признала за виновен в извършена контрабанда на хероин и го е осъдила на петнадесет години лишаване от свобода, което наказание да изтърпи при първоначален строг режим в затвор, както и да заплати глоба в размер на двеста хиляди лева.

Недоволен от тази присъда Мандов я обжалва с искане тя да бъде отменена и делото да се върне на първоинстанционния съд за ново разглеждане или алтернативно апелативният съд да постанови нова присъда и да го оправдае по повдигнатото обвинение. Той е обвинен в пренасяне през границата на страната на 30 пакета хероин с общо тегло 14 805,260 грама.

На 13 август 2014 год. около 15.00 часа на трасе вход от Република Турция към Република България, Мандов е пристигнал с лекия си автомобил марка „Фолксваген“. В зоната за митническа контрола е извършена щателна проверка на автомобила. В хода на проверката на митническия инспектор е направило впечатление, че между задните седалки и дъното на багажника има преграда. При нейното отваряне е установено, че в кухината на багажното отделение, затваряща се с тапицирана дървена плоскост, се намират жълти пакети с кръгообразна форма, съдържащи кафяво прахообразно вещество. При тестване на място с полеви наркотест веществото реагирало на хероин. За случая били уведомени началникът на  граничния пункт и разследващите инспектори при Митница Бургас.

Въззивният съд споделя и преценката на първата инстанция, която отхвърля като недостоверна защитната теза на Мандов. Той твърди, че не е знаел за тайника в собствения му автомобил, в който пренася хероин. Мандов знаел, че там се намира помещение за ски пособия, но никога не бил използвал тази част от багажника. Тези твърдения обаче, се опровергават от показанията на разпитан по делото свидетел и от поведението на подсъдимия при извършване на проверката, изразило се в изхвърляне на мобилен телефон „Самсунг“ с цел неговото укриване от разследващите органи.

Апелативен съд Бургас намира наложено от първата инстанция наказание за справедливо определено по размер, отчитайки завишената степен на обществена опасност на деянието и на дееца, и съобразено със смекчаващите и отегчаващите вината обстоятелства. Съдът е отчел, че подсъдимият не е осъждан, но това не е достатъчно и правилно е приел, че изключително високата лична обществена опасност се обосновава от характеристиката и механизма на извършеното престъпление, отчитайки количеството, вида и стойността на контрабандираното наркотично вещество.

Настоящата инстанция не констатира наличие на многобройни или изключителни смекчаващи вината обстоятелства, за да се обоснове несъразмерната тежест на предвиденото в закона наказание с цел налагане на по-лека санкция под пределния минимум. С тези съображения апелативният съд отхвърли искането на жалбоподателя за изменение на присъдата и намаляване размера на наказанието. Решението на Апелативен съд Бургас подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук