29.1 C
Бургас
вторник, юли 5, 2022

Наплив на специализанти в МБАЛ Бургас

Нова наредба даде възможност на медиците и да учат, и да работят

Седем млади лекари започнаха своята специализация в МБАЛ Бургас. Благодарение на нова наредба на здравното министерство, те вече могат да специализират на работното си място. Доскоро това не бе така. За да станат специалисти, лекарите без специалност или трябваше да търсят място, обявено чрез държавна поръчка някъде в страната, или да плащат специализацията си сами.

Целта на наредбата е да задържи младите лекари у нас и да се грижи за тяхната квалификация. Освен облекчените условия за специализация тя предвижда и атрактивно възнаграждение. Новите правила са в сила от началото на годината и вече седем млади лекари от Бургаската болница специализират, като едновременно с това не напускат работните си места. Това са специализанти по ревматология, хирургия, гинекология, нефрология, неврохирургия, физикална и рехабилитационна медицина.

В момента в МБАЛ Бургас има обявени свободни места за четирима специализанти по хирургия, съдебна медицина, анестезиология и интензивно лечение. От 2011 г. 19 от отделенията на болницата са акредитирани с оценка „отличен“ като база за специализация на вече завършили лекари. Всички отделения и звена на болницата са база за практическо обучение на студенти по медицина и бъдещи медицински сестри.

 

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук