11 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

На 91 години почина Хю Хефнър, създателят на „Плейбой”

Хю Хефнър, създателят на еротичното списание „Плейбой”, почина от естествена смърт на 91 години в дома си, съобщиха от изданието. Той е бил заобиколен от семейството си.

„Баща ми живя необикновен и вълнуващ живот като културен и медиен пионер и лидер на едни от най-важните социални и културни движения на нашето време – тези, които се борят за правата на човека и сексуалната свобода”, съобщи синът му Купър Хефнър в официално съобщение.

„Той ще липсва на много от нас”, допълва още той.

Хефнър създава „Плейбой” през 1953 г. и списанието бързо се превръща в най-известното еротично издание на пазара.

Първият брой на списанието е с Мерилин Монро на корицата, като Хефнър взима на заем 8000 долара, за да може да издаде първия брой. 1000 долара идват от майка му, вярваща християнка, която по-късно коментира, че не вярва в идеята, но вярва в сина си.

Списанието се превръща в хит още през първите седмици от появата му и са продадени повече от 50 хил. копия.

Успешната тактика на Хефнър да предлага качествени журналистически материали на сериозна тематика, комбинирани с фотосесии на голи жени, запълва голяма дупка на пазара за мъжки списания.

В един от броевете Хефнър публикува кратка история, в която се разказва за общество, в което хомосексуалните мъже са мнозинство и преследват хетеросексуалните заради предпочитанията им. Текстът предизвиква голяма дискусия в обществото и указва натиск върху изданието, но Хефнър заявява: След като това се смята за неправилно, значи и преследването на хомосексуалните е неправилно.

За следващите 20 години „Плейбой” доминира на пазара, като през 70-те години достига над 7 млн. броя. По това време на страниците на списанието се публикуват текстове на Сол Белоу, Артър Кларк, Норман Милър и Гор Видал.

Успехът на изданието води и до фотосесии на известни жени от шоубизнеса като Памела Андерсън, Джейн Мансфийлд, Бо Дерек, Ким Бейсинджър, Фера Фосет и Мадона.

През целия си живот Хефнър участва в различни кампании за защита на човешките права, на сексуалните свободи, правото на хората с различна сексуална ориентация да сключват брак.

Неговата „Плейбой” фондация” всяка година дарява големи суми пари на редица организации, включително и Демократичната партия в Щатите и за президентската кампания на Хилъри Клинтън.

„Аз съм като дете в магазин с бонбони. Мечтаех си за невъзможни неща и мечтите се оказаха по-големи от въображението ми. Аз съм най-щастливият човек на планетата”, коментира Хефнър в едно от многобройните си интереси.
източник: BTV

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук