17.1 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Несебър отбеляза Никулден със събития в три поредни дни

С няколко събития в три поредни дни община Несебър отбеляза големия християнски празник Никулден. В петъчната вечер бе открита станалата вече традиционна тематична изложба на Дружеството на несебърските художници. Експозицията събира на едно място творбите на Йордан Йорданов, Албена Бояджиева, Георги Бояджиев, Соня Германова, Валя Георгиева, Видка Липчева, Радостина Христова и Румяна Йоргова. Иконопис, маслена и акварелна живопис и бронзова пластика са сред акцентите в изложбата, наречена „Никулден в Несебър“. Любителите на изобразителното изкуство, които са пропуснали официалното откриване, могат да видят творбите на авторите в Градската художествена галерия на ул.”Месамбрия” № 20 в стария град от 11 до 17.30 часа всеки ден.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Пъстра китка от песни и голяма доза празнично настроение поднесе концертът в събота вечер, който бе посветен на светлия празник Никулден. В проявата взеха участие всички състави към Народно читалище „Яна Лъскова -1905“. Близо един час публиката се радваше на изпълненията на ФФ „Българка“, ФФ „Македонка“, Хорът за гръцки песни „Месемврия“, ДВГ „Сюрприз“ , ХГП „Блян“, формация „Мена“ и група „Мечта“.

По традиция на 6 декември сутринта църквата „Св. Успение Богородично” в Стария Несебър събра миряните на празнично богослужение, за да отдадат почит на светеца – покровител на морето и рибарите Св. Николай Чудотворец. Малко по-късно от храма тръгна литийно шествие до Морска гара, където множество хора се бяха събрали за традиционния водосвет за здраве. В слово си отец Петър поздрави всички жители и гости на Несебър, като не пропусна и именниците, и пожела на рибарите Свети Николай винаги да ги закриля.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Веднага след това започна фолклорна програма, в която взеха участие ФФ „Българка“, ФФ „Македонка“ и Хорът за гръцки песни „Месемврия“. На финала всички присъстващи можеха да опитат вкусни банички и чаша вино, с които община Несебър почерпи за празника.

След празничната програма някои от присъстващите жители и гости на Несебър се отправиха към кораб, с който влязоха в морето, за да хвърлят венци в памет на загиналите моряци.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук