11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Нова велосипедна алея свързва Бургас със Защитена местност “Пода”

Напредва изграждането на велоалея, свързваща Бургас със Защитена местност „Пода“. Маршрутът вече е трасиран и предстои полагането на асфалтово покритие. Новата велоалея е част от изпълнението на проекта „Интегриран градски транспорт на Бургас“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г. Нейната дължина е над 4 км. Тя минава успоредно на път I-9 (ляво платно) и води от Пътен възел Юг към местността „Пода“. На следващ етап тя ще бъде продължена до Крайморие, за да осигури възможността да се стига с колело чак до този красив и туристически развит бургаски квартал.

Велосипедната алея е свързана с изграждащата се такава по бул. „Тодор Александров“. Тя е двупосочна, с габарит от 2,00 метра, и поради близостта с основния път извън урбанизираната територия ще бъде защитена със стоманена предпазна ограда.

Тази велоалея създава възможност да се качим на колелетата и от центъра на града да се придвижим до „Пода“, а впоследствие и до Крайморие по едно от най-живописните трасета в Бургас. Районът е основна спирка на десетки видове прелетни птици, които се хранят в бургаските влажни зони преди да продължат на юг.

Междувременно в другия край на града се работи по втори атрактивен веломаршрут, който минава край самия морски бряг и прави връзката с квартал Сарафово.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук