16 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Обучават кучета-спасители в „Меден рудник“

21 кучета от цяла България се обучават за търсене на хора при бедствия аварии и катастрофи на полигона на „Гражданска защита” в бургаския кв. „Меден рудник”. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Сергей Цветков, ръководител на група за спасяване с кучета към Планинска служба към Българския червен кръст. Кучетата са разделени на три групи: клас А, които са най-малките, клас В, които са междинни и клас С, които са оперативните кучета. Обучението днес включва упражнения за издаване на глас (лаене) за най-малките кучета.

Предстои и обучение за търсене на изгубен в планината. „От дълги години използваме този полигон, който е добре направен и имитира бедствия, авария и катастрофи. Това е единственият подобен курс в годината за справяне с критични ситуации”, информира Цветков. Той допълва, че януари месец се провежда друг курс, който е за търсене на хора затрупани от лавини в планината. Кучетата показват своите умения при трагедии, при които няма следи от изгубените хора. Цветков информира, че спасителни кучета са се включили в издирването на удавените войници в р. Върбица, както и при наводненията край с. Бисер. Всяка година изгубените в планините или затрупаните от лавини също разчитат на обучените кучета, за да бъдат открити и спасени.

Специалните сили, които притежават обучените кучета е доброто обоняние. „При двойката „водач – куче”, нито кучето без водача, нито водача без кучето нищо не представляват. Човекът има умението да накара кучето да си включи носа в работа. А това е неизменен помощник на човека”, допълва Цветков. Според него най-много обучение кучета има с породата немска овчарка, но макар и малко се намират лабрадори и голдън ретривър.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук