12.1 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Състояха се обсъждания по проект за интегрирано управление на черноморските естуари

През месец май 2013 г., Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ – Бургас и Бургаска Регионална Туристическа Асоциация (БРТА) започнаха изпълнението на проект „Модел за интегрирано управление на територията на черноморските естуари“ (Integrated Land-use Management Modelling of Black Sea Estuaries (ILMM-BSE), MIS-ETC Code 2642. Проектът се финансира от съвместната оперативна програма на Черноморския басейн 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие по втората покана за представяне на проекти.

В периода октомври – ноември 2015 г. БРТА организира публични обсъждания на резултатите от проекта във всяка една от черноморските общини на Бургаска област. Първото обсъждане бе на 08 октомври 2015 г. в гр. Бургас. Пламен Иванов, Бойко Беров и Николай Добрев от Геологически институт при БАН – София, Секция “Геоложки опасности и рискове” представиха Методи за оценка и управление на риска от свлачища и свлачищната опасност на територията на България и в частност на черноморското крайбрежие. Борислава Йорданова от Областна администрация Бургас представи някои от мерките, които са планирани в Националната концепция за пространствено развитие за периода 2013-2020 г. и Областната стратегия за развитие на област Бургас 2014-2020 г.

В проявата взеха участие представители на местните власти, научните среди, бизнеса, държавни институции и неправителствени организации. Бяха представени добри практики в управлението на земите по нашето черноморие, както и възможности за превенция на рискове.

През ноември 2015 г. ще бъдат подписани партньорски споразумения между университетите, общините и неправителствените организации, участници в проекта от България, Турция, Грузия и Украйна. По този начин ще се създаде възможност за бъдещи съвместни дейности, обмен на информация и сътрудничество между страните в черноморския регион.

Общата цел на проекта е разработване, внедряване и оценяване на средства и инструменти за управление и устойчиво използване на земите около крайбрежните устия на реките, вливащи се в Черно море.

В резултат от изпълнението на проекта бе осъществена интензивна изследавателска програма, обменен бе опит между изследователи от България, Турция, Грузия и Украйна, което ще осигури продължителен обмен на информация и данни, сътрудничество между експерти и заинтересовани страни от Черноморския район, разширяване на използването на научните средства, с оглед подобряване устойчивостта при използване на териториите на крайбрежните устия на реките и широко разпространяване на опита.

Повече информация относно хода на проекта и предстоящите дейности може да намерите на http://www.blacksea-cbc.net.

 

 

 

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук