21 C
Бургас
сряда, април 17, 2024

Откриха новия Дом на писателя в Бургас /галерия/

С началото на Есенните литературни празници в Бургас беше открит и новият Дом на писателя. Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков подари на писателите реплика на най-старото открито златно съкровище у нас и пожела: „…дълго творчество и много духовност, която да бъде предадена на младите.”

За откриването в Бургас пристигна и председателят на Сдружението на българските  писатели, проф . Михаил Неделчев.

„Обикновено управниците рушат местата за събиране на писателите. За мен Бургас е маркиран с много места където сме се срещали. Новият дом на писателя също е едно свещено за нас място, място, което Христо Фотев наричаше канцеларията. Вие бургазлии  сте щастливи, че имате управа, която не руши, а възстановява тези местата”, каза Неделчев при откриването.

Председателят на Дружеството на бургаските художници Митко Иванов подари на бургаските писатели портрет на Христо Фотев. Автор на творбата е Атанас Атанасов. С нея той спечели биеналето  „Приятели на морето” през  2008 година, припомни Иванов.

„Разбрах, че в новия Дом на писателите в Бургас няма кафе машина. Какво е творчеството без чаша хубаво, ароматно кафе?”, пошегува сме кметът на Бургас Димитър Николов. Градоначалникът пое личен ангажимент такава да има до няколко часа. Той подари бургаските творци икона на Св . Николай Чудотворец.

„Постарахме се много при ремонта, за да се получи този оазис в географския център на града. Надявам се, освен бургаските писатели, тук да каните и вашите приятели художници, музиканти и много деца. Знам, че това ще се случи. Съвсем скоро ще започне изграждането на един прекрасен Дом на бургаската библиотека. Казвам го, защото парите са осигурени, проектът е готов. Това ще бъде място, в което ще поберем 600 000 тома световна литература, наред с музейната част за съвременно изкуство. Темата култура, духовност и изкуство трябва да бъде водеща, защото това създава лицето на Бургас”, каза кметът по време на откриването.

Дни преди откриването на Дома, бургаските писатели учредиха свое ново обединение, което включва творци от различни сдружения, но без да губят своята самостоятелност. Именно то ще стопанисва литературния дом и ще има отговорността да го превърне в едно наистина продуктивно арт  пространство.

Мащабното преустройство на старата сграда бе съгласувано и одобрено от Министерство на културата. Бургаският Дом на писателите носи името на Христо Фотев. В него има музейна част със снимки, вещи и материали, свързани с живота на легендарния поет. Обособена е представителна зала за събития и кафе-клуб. Дворното пространство е артистично, комбинирано с много зеленина. Идеята е клубът да се превърне в едно вдъхновяващо място за четящи и пишещи хора от всяка възраст.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук