21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Очаква се Мадрид да задейства чл. 155

Очаква се правителството в Мадрид да задейства чл. 155 от Конституцията, който позволява отнемане на автономния статут на Каталуния. Това ще стане на специално заседание на кабинета, свикано след като каталунският лидер Карлес Пучдемон обяви, че регионалният парламент може да гласува официална декларация за независимост, ако Мадрид не се съгласи на преговори, посочва NOVA.

Досега член 155 от испанската конституция, по който ще бъде извършена процедурата, не е бил прилаган.

Междувременно стана ясно, че испанската прокуратура е подготвила иск срещу каталунския премиер Карлес Пучдемон, ако той обяви независимост на автономната област, предаде ТАСС, като се позова на агенция Европа прес, допълва БТА.

Пучдемон може да бъде обвинен в бунт. Съгласно испанското законодателство той може да получи до 30 години затвор за подобно престъпление. Тази седмица Пучдемон изпрати писмо до испанския министър-председател Мариано Рахой, в което заплаши да свика гласуване в каталунския парламент по въпроса за обявяване на независимост, ако Мадрид не се съгласи на диалог.

В отговор испанското правителство заяви, че започва процедура за задействане на член 155 от конституцията, който позволява да бъде ограничено самоуправлението на Каталуния.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук