9.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Петметрови тотеми посрещат гостите на Природен парк „Странджа“

Петметрови   тотеми посрещат вече гостите на ПП „Странджа“. Те са поставени на входовете на Парка по главните пътни артерии – на „Босна“, на международния път близо до границата с РТурция, по пътя Малко Търново – Царево, Царево – Резово и близо до с. Близнак на северозападната граница на Парка на пътя Босна – Варовник. Тотемите представляват стилизиран лист на Странджански дъб /Лъжник/, дърво достигащо огромни размери, което е забранено за сеч от 2014 г. със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев. Лъжникът е другият символ на ПП „Странджа“ /заедно със Странджанската Зеленика/, тъй като той се среща единствено в едноименната планина и никъде другаде в Европа. Лъжникът е родоначалник на всички европейски листопадни дъбове.

м.БоснаОсвен големите тотеми по второстепенната пътна мрежа на парковата територия са поставени и пет 3-метрови „малки“ тотеми, /от стилизиран лист на лъжник/ които също приветстват гостите на Парка и децата на защитената територия, които вече не живеят тук, но с радост се връщат и водят в Парка свои близки и приятели. Тях /малките тотеми/ можете да видите на пътя м. „Босна“ – с. Визица, по трасето Писменово – Визица, в м. „Балиево“ до с. Бродилово, по пътя Царево – Бродилово и в м. „Скокът“ с. Велика – с. Българи.

Парковата дирекция поставя и още 18 информационни табла в населените места в ПП „Странджа”. На тях по интересен начин са изобразени Странджанската Зелениката, която е символ на Парка и одърчетата, които пък са символ на един от най-мистичните обреди в защитената територия – Нестинарството.

с.ВарвараВсичко това стана възможно при нас благодарение на проект „Устойчиво управление и устройство на ПП „Странджа”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.”

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук