13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Подземни сили се събуждат на Камчатка

От четвъртък сеизмолозите регистрират в региона на източната част на остров Камчатка десетки земетресения с различна сила, последният трус в петък сутринта, местно време, е с магнитуд 6,1.

Силен трус от 6,7 по Рихтер беше усетен преди това с епицентър в Тихия океан и първоначално от руската сеизмологична служба обявиха опасност от цунами, която след това беше свалена.

Според учени, цитирани от РИА-Новости, хипоцентърът на последния по-силен трус 6,1 е на 40 км дълбочина, земетресението е усетено в две населени места по скалата за сеизмично въздействие върху повърхността EMS-98 от трета – четвърта степен. До този момент няма съобщения за щети и пострадали, местните служби оглеждат сградите и инфраструктурата.

Обикновено засилена и твърде честа сеизмична активност придружава активизирането на вулкани, каквито не липсват в Камчатка. Там има 30 действащи вулкана, чиито изригвания може да бъдат съпроводени от изхвърляния на пепел. Ежегодно на полуострова в активен стадий са между 2 и 5 вулкана.

Камчатка е част от т.нар. тихоокеански „огнен пръстен“. Линията на контакт между литосферните плочи около Тихия океан генерира около 90% от земетресенията в света.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук