13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

По-малко разрешителни и по-дълга забрана за улов на калкан

Освен, че забраната за улов на калкан ще бъде удължена с месец, през тази година ограничението се налага и с 15 дни по-рано, като част от условията на Европейската комисия. Страната ни успя да защити квотите си за улов на калкан след настояване от страна комисята за нулева година в улова през 2016 година.

Компромисът доведе до по-дълга забрана и обещание от българска страна за по-строг контрол на уловените количества. „Наблюдението ми през тази година е, че бракониерите са се насочили към улов на маломерен калкан. Насоката ни е към засилен контрол срещу улова на маломерен калкан. Не знаем на какво се дължи това. Общо взето по-голямата част от конфискуваната риба е иманно маломерна”, обяви в Несебър, директорът на ИАРА, Янчо Янев.

Той допълни, че страната ни е поела и ангажимент за намаляване на разрешителните за улов на калкан. Рибарите отчитат, че въпреки мерките, които се предприемат калкан се хваща все по-рядко.

„Тази година може да се каже, че има някакъв калкан. Миналата година както и по-миналата, почти нямаше. Преди години се вадеше много калкан в интерес на истината. Аз съм от 25 години в бранша – знам и много и малко”, каза капитанът на риболовния кораб „Св. Никола”, Никола Вангелов.

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е подписала няколко споразумения за сътрудничество в областта на контрола. Въпреки, че са натоварени в работата си към момента, силите на гранична полиция също се включват в борбата с бракониерите:

„Споразумението им дава право веднага след като кораба е на брега, те да ни се обадят, за да извършим ние проверки с нашите правомощия и да разберем дали наистина става дума за бракониерски улов или за други нарушения в риболова”, допълни Тодор Ангелов, директор ГД „Рибарство и контрол”.

От началото на година инспекторите на агенцията по рибарство и аквакултури са иззели над половин тон калкан. Конфискуваните мрежи са над 6 километра, съставените актвое са осем, а извършените проверки – близо 500.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук