9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Присъда за каналджия, опитал да подкупи полицай

Две години затвор получи Емил Емилов от Апелативен съд Бургас за опит да подкупи граничен полицай. Втората инстанция измени постановената от Ямболския окръжен съд присъда – 3 г. условно и 4000 лв. глоба.

Обвинението е че, на 22.04.2015 г. на кръстовище между път от с.Стефан Караджово, община Болярово за гр.Ямбол и път за с. Денница, община Болярово предложил подкуп – пари в размер на 2000 лева на младши инспектор към РДГП гр. Кюстендил, командирован в РДГП Елхово, ГПУ Болярово, за да пропусне група от 12 бежанци. Делото в Ямбол е преминало по съкратеното съдебно следствие.

Производството пред Апелативен съд Бургас е образувано по протест на прокуратурата и по жалба на подсъдимия. Прокурорът счита, че наложеното наказание лишаване от свобода следва да бъде изтърпяно ефективно.

Емил Емилов моли за по-ниска присъда и по-малка глоба. Настоява също да се отхвърли искането в протеста за ефективно изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

Съдебният състав счита, че посоченото в обвинителния акт определяне на членовете на групата като „бежанци“ следва да се възприема в смисъл на нелегално преминаващи през територията на страната чужденци, а не като лица с предоставен „статут на бежанец“.

Свидетел по делото е потвърдил, че Емилов е предложил подкупа за пропускане на нелегални мигранти.

Според решението на Апелативен съд Бургас наказанието лишаване от свобода от 3 години е намалено на 2 г. Намалена е и глобата от 4000 лв. на 2000 лв. , но за сметка на това съдът отменя условното осъждане и постановява присъдата да бъде изтърпяна в затворническо общежитие от открит тип при първоначален общ режим.

Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред ВКС в 15 дневен срок.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук