21.5 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Раздават 1000 еко торбички в търговските вериги в Бургас

1000 еко торбички започна да раздава община Бургас в големите хранителни вериги в града. С тази акция стартира информационна кампания за необходимостта от използване на торби и пликове, произведени от екологични, бързо разграждащи се материали. До 2010 г. Бургас трябва да изхвърли полиетиленовите торбички от употреба. От отдел „Екология“ в  Община Бургас  призоваха гражданите и собствениците на търговски обекти на територията на града  да ограничат  и постепенно да преустановят използването на полиетиленови торбички.

Някои от търговските вериги в Бургас всъщност  вече преминаха към използването на торби от бързо разграждащи се материали.Обмисля се вариант собствениците на обекти, които изхвърлят найлоновите торбички да ползват данъчни облекчения.

По данни на Министерството на околната среда и водите за 2008 г. три милиарда и двеста милиона броя са полиетиленовите торби, които се купуват в България годишно. Преди да бъде изхвърлена, една такава торба се използва от човек средно 12 минути. В зависимост от вида и условията тя се разгражда за между сто и четиристотин години. Това означава, че в момента само в България има десетки милиарди торби, които не се рециклират.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук