16 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Русия призна за радиоактивния облак над Европа

Русия призна, че е регистрирала радиоактивно замърсяване на части от територията си в края на септември и началото на октомври, потвърждавайки съобщенията на няколко европейски агенции за наблюдение на радиоактивността, предаде Франс прес.

Руската метеорологична служба Росгидромет съобщи, че всички наблюдателни станции в Южен Урал са зафиксирали повишени концентрации на изотопа рутений-106, като най-висока концентрация е била установена от станцията в село Аргаяш. То е разположено на 30 км от ядрения комплекс Маяк, пострадал през 1957 г. от една от най-тежките ядрени аварии в историята и служещ днес за място за преработка на отработено ядрено гориво, отбелязва агенцията.

„Радиоизотопът Рутений-106 беше засечен от наблюдателните станции в Аргаяш и Новогорний“ между 25 септември и 1 октомври, уточнява Росгидромет в сводката си за състоянието на околната среда на територията на Руската федерация в периода 6-13 октомври 2017 година. Уточнява се, че в Аргаяш е зафиксирана „крайно висока концентрация“ на рутений-106, превишаваща 986 пъти показателите, регистрирани предишния месец.

В съобщението на Росгидромет, цитирано от ТАСС, се посочва също, че в края на септември и началото на октомври радиоактивни частици от Южен Урал може да са попаднали в Европа в резултат на пренос на въздушни маси./monitor.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук