14.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Рускини отслабват с десертите на шеф Иво Цонков

Да ядеш най-изискания десерт и да се вталяваш – това е мечтата на всяка жена. Звучи невероятно, но точно такъв приготвя кулинарният виртуоз Ивайло Цонков, шеф в кухнята на петзвездния балнеохотел „Поморие“.

Или поне така твърдят неговите руски фенки, дошли от Сибир, които похапват с удоволствие последния му хит – „Запечена круша с шоколадово брауни“.

brauniВ сладкото изкушение не липсва и черният шоколад, но е в малки количества. Както казват и докторите – разковничето е в дозата. Сервира се една четвърт круша върху тънко канапе от шоколадово брауни.

Аранжиран с ягоди, сметана и фигурка от карамелизирана захар, десертът се нарежда сред шедьоврите на шеф Цонков, които приличат не толкова на ястия, колкото на 3D инсталации. Ако не бяха толкова вкусни, кулинарните му творби със сигурност щяха да са експонати на някой музей за съвременно изкуство, категорични са неговите клиенти.

 

brauni2Ето и самата рецепта, която шеф Иво разсекрети:

Браунито се прави бавно. Вари се един портокал за 1 час на слаб огън. Пасира се, прибавят се смлените орехи, какаото, брашното. Начупва се шоколадът на парчета, добавя се маслото и се разтопява на водна баня, а яйцата се разбиват заедно със захарта.

От сместа се прави се един блат, като се слагат и крушите. Пече се на 200 градуса за около 45 минути.

След това се прави сос от портокали и портокалови кори със захар и глюкоза – за печената круша.

 

Продукти:

5 яйца

250 гр. натурален шоколад

110 гр. захар

80 гр. смлени орехи

250 гр. краве масло

150 гр. брашно

5 круши

1 ванилия

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук