24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Сирийската военноовъздушна база след американския удар (ВИДЕО)

Руската държавна телевизия Русия-24 показа снимки на базата на сирийските ВВС след нападението рано тази сутрин с американски крилати ракети, предаде Ройтерс. Телевизията съобщи, че ракетните удари са унищожили девет самолета, но основната писта не е повредена. На снимките се виждаха кратери, отломки и разрушения, но пистата е почти невредима. Не е ясно дали е заснета цялата база или част от нея, отбелязва Ройтерс.

Ефективността на масирания ракетен удар, нанесен от САЩ, се оказа крайно ниска, заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Той уточни, че при удара са били унищожени 6 самолета Миг-23, намирали се в ремонтни хангари, радиолокационна станция, склад с материално-техническо имущество, учебен корпус и столова. Пистите за излитане и рулиране, както и паркираните самолети, не са повредени, добави Конашенков.

По думите на говорителя руските средства за контрол са установили, че само 23 от изстреляните 59 крилати ракети Томахок“ са ударили базата „Шайрат„. Не се знае къде са паднали останалите 36 ракети. Конашенко заяви също, че американският ракетен удар е бил подготвен предварително, а „инцидентът с химическо оръжие“ е бил само предлог.

„За всеки специалист е ясно, че решението за нанасяне на ракетен удар по Сирия е било взето във Вашингтон дълго преди събитията в град Хан Шейхун, послужили само като формален повод, а демонстрацията на военна сила е продиктувана изключително от вътрешнополитически причини“, добави руският генерал.

Русия очаква от САЩ доказателства за използването на химическо оръжие от сирийската армия, заяви Конашенков. „Очакваме от САЩ пояснения за наличието у тях на безспорни, по думите им, доказателства, че химическо оръжие в Хан Шейхун е било използвано от сирийската армия“, добави той.

Бойни кораби на САЩ изстреляха тази нощ 50 летящи ракети „Томахок“ по правителствени цели в Сирия. Нападението е по нареждане на президента Доналд Тръмп и е първото открито нападение срещу режима на сирийския президент Башар Асад. Същевременно Тръмп призова „всички цивилизовани страни“ да се присъединят към САЩ, за да се сложи край на кръвопролитията в Сирия./Дарик 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук