13.2 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Славен кът на Никола Станчев в Твърдица

СДС-Бургас ще дари архивни кадри на първия ни олимпийски шампион Никола Станчев. Дарението ще бъде направено по време на Международния турнир в памет на бореца, който се провежда в родното му село Твърдица. Кадрите са част от юбилейно издание от 1982 година, посветени на половин век от създаването на Българската федерация по борба.

Ценната брошура е собственост на бащата на общинския съветник адв. Вълчо Чолаков – Иван, който е бил сред най-добрите приятели на великия шампион. Тя ще бъде връчена от СДС на кмета Сотир Йовчев. Това ще е и първата вещ, която ще се намира в къта на славата. В него всеки желаещ ще има възможност да оставя експонати, свързани със Станчев и борбата. Амбицията на СДС е постепенно мястото да се превърне в своеобразен музей на борбата, какъвто родното място на Никола Станчев заслужава да има. От СДС-Бургас всяка година почитат паметта на  Станчев. От партията помогнаха за строителството на къщата на шампиона и за изграждането на паметника му, който се намира в центъра на селото.

В събота за поредна година турнирът, който е под патронажа на кмета на Бургас Димитър Николов, ще се превърне в спортен празник за селото. На тепиха сили ще премерят борци от Гърция, Турция, Македония, Украйна, както и клубове от цяла България. Началото на събитието е в събота, от 09:00 часа, в двора на училището.

Тази година се навършват 57 години от великата победа на Никола Станчев на летните олимпийски игри в Мелбърн през 1956г. В кариерата си Станчев е бил 11 пъти шампион на България – 8 пъти в свободния стил и 3 пъти в класическия. Печели и балканската титла. Петнадесет години е несменяем титуляр в националния отбор. Роденият на 11 септември 1930 година Никола Станчев си отиде на 13 юли 2009 година.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук