9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

София „завря“ след изказване на Путин за кирилицата

Руският президент Владимир Путин заявил, че 24 май е празничен ден в Русия заради славянската писменост, която дошла в страната от македонската земя, предава македонското издание на Deutsche Wellе, позовавайки се на официално съобщение от Кремъл.

Президентът казал това в рамките на срещата с македонския си колега Георге Иванов в Москва. От своя страна Иванов заявил, че светите братя Кирил и Методий не са забравени. „Въпреки, че са минали толкова векове, ние почитаме паметта на светите братя Кирил и Методий и техния ученик свети Климент. Нашият народ казва, че човек не умира, когато бъде погребан, а когато бъде забравен. Това е нашата обща памет за нашите просветители – Кирил и Методий, и тя ни дава надежда за запазването на тяхното учение“, казал македонският президент.

Изказване на руския президент Владимир Путин, че „славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя“ предизвика незабавна реакция на българските министри на външните работи и на културата.

„Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старобългарски книги като цар Борис Михаил-Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността“, заяви Екатерина Захариева с пост във Фейсбук.

Тя припомня, че на 29 април 2012 г. патриархът на Москва и цяла Русия Кирил е казал пред президента Росен Плевнелиев в София, че българите са пренесли книжната грамотност в Русия. „Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута“, отбелязва българският вицепремиер.

„Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди“, пише тя и завършва със стиха на Иван Вазов: „Че и ний сме дали нещо на светът и на вси словене книга да четат“.

Министърът на културата Боил Банов, който е в Рим по случай 24 май, изрази изненада от думите на руския президент. „Днес двама държавни мъже споделили, че азбуката тръгнала от някъде другаде, не от България, уважавани, големи политици. А аз съм министър на културата на една малка държава, не смея да говоря, чудя се как да Ви поздравя! Пожелавам на всички хора по света, повече чувство, повече усещане за толерантност! Повече уважение един към друг, повече уважение към историята!“, цитира думите му БНТ.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук