23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

„Союз“ върна успешно космонавтите от МКС на Земята

Спускаемата капсула на космическия кораб „Союз ТМА-16М“ се приземи успешно в Казахстан, съобщава РИА Новости. Със „Союз“ от Международната космическа станция (МКС) на Земята се завърнаха руският космонавт Генадий Падалка, космонавтът от Казахстан Айдин Аимбетов и астронавтът от Дания Андреас Могенсен.

Капсулата се е приземила в район съгласно разчета – на 146 км югоизточно от гр. Жезказган, в казахската Карагандинска област, отбелязват от Центъра за управление на полета.

В издирвателно-спасителната операция, подсигуряваща кацането, се взели участие около 200 военнослужещи, 14 хеликоптера със спецоборудване, 4 самолета Ан-12 и Ан-26 и 15 единици автотехника, включително машини с повишена проходимост. Аимбетов се явява първият космонавт на Казахстан, откакто страната извоюва своята независимост след разпадането на СССР. Подобно е положението и с Могенсен, който е първия датчанин, полетял в космоса. Колкото до Падалка, руснакът счупи всички космически рекорди.

Той летя до МКС за пети път, като сумарният му престой в космоса достигна 877 дни. Предишният рекорд бе също на руснак – Сергей Крикальов, който за 6 полета – до космическата станция „Мир“ и до МКС – навърта 803 дни в космоса. На борда на МКС остават руските космонавти Сергей Волков, Олег Кононенко и Михаил Корниенко, американските астронавти Скот Кели и Чел Линдгрен, както и японецът Кимия Юи. В средата на декември към тях ще се присъединят Юрий Маланченко (Роскосмос), Тимоти Копра (НАСА) и британецът Тимъти Пийк (ЕСА).

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук