20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Срам: Освобождават Стоичков като почетен консул в Испания. Бъркал се в държавни дела

Стартира процедурата по освобождаването на Христо Стоичков като почетен консул на България в Испания със седалище в Барселона и с консулски окръг, обхващащ територията на автономните области Каталуния и Арагон.

Предстои след съгласувателна процедура решението да бъде разгледано от Министерския съвет, съобщиха от българското Министерство на външните работи.

Христо Стоичков е назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет в края на юли 2011 година. През последните няколко години дейността му като почетен консул е затрудненапоради обстоятелството, че той пребивава основно в САЩ. В бъдеще пък ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Испания заради последните му публични изяви, смятат от Външно.

Испания е стратегически партньор и приятел на България, поддържаме отлични двустранни отношения на всички равнища и интензивно сътрудничество във всички области от взаимен интерес, се казва в позицията на ведомството.

Българската легенда на Барселона Христо Стоичков винаги е изказвал мнението си за независима Каталуния и не пропусна да изкаже подкрепата си към местните власти около смачкания от правителството референдум.

Камата насочи гнева си към вицепремиера на Испания Сорая Саенс де Сантамария, която според него има огромна роля за насилието, упражнено към обикновените хора в деня на референдума – 1 октомври, съобщи Gong.bg.

Той поиска оставката на испанския вицепремиер и обяви действията на правителството за „срамни“. Стоичков използва като трибуна мексиканската телевизия „Унивижън“, за която работи. Той се появи във видеото с каталунския флаг на ръката си.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук