7.1 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Стоил Яков: В Бургаска област 28 % от населението живее с лишения, а над 20 % живее в бедност

Големите инфраструктурни проекти, с които се гордее регионът, не допринасят за увеличаване на брутния вътрешен продукт

Стоил Яков е роден 1970 година в Петрич. Завършил Висш институт по хранително-вкусова промишленост – Пловдив, със специалност Обща специалност Технология на микробиологичните и ферментационни продукти, инженер-технолог по тютюна и тютюневите изделия. Бил е директор на ТК „Златен лист“ от 2000 до 2005 година. Работи в частния сектор и развива собствен бизнес в сферата на търговията и услугите.

Председател на борда на ТЕРЕМ АД за периода 2015 г. – 2016 г. През 2016 завършва специализация „Тероризъм и контратероризъм“ в Университета в Джорджтаун, САЩ, както и „Войната в Близкия Изток“ в Бостънския университет. Учредител на Демократи за силна България. Председател на предизборния щаб и водач на листата на Нова република в Бургаска област.

 

-Г-н Яков, в Бургаска област се развиват най-приоритетните отрасли на страната, реализираха се много европейски проекти, а загубихме чужди инвеститори, средният бизнес изнемогва, защо стана така, според вас?

– В исторически план Бургас и крайбрежието винаги е привличало, а не отблъсквало. В последните 5 години Бургаски регион е на първо място в страната по усвоени евросредства на глава от населението. Бургаска област е усвоила средно по 1 400 лева на глава от населението, което е 2, 3 пъти над средното за страната. Ако вземем тези цифри като база, то би трябвало хората от Бургаски регион да дишат най-чистия въздух, да се движат по най-безупречните пътища, да имат най-красивите паркове. И най-важното – младите хора да са ангажирани. Какво се случва, на практика. Големите инфраструктурни проекти, с които се гордее региона, не допринасят за увеличаване на брутния вътрешен продукт на областта. Напротив – той спада. Бургаска област е на 16-то място в страната по среден брутен доход на глава от населението за година, за разлика от други региони, които успяват чрез тези усвоени евро средства да изправят местната икономика на крака.

Извън всички тези цифри, чуждите инвеститори напускат Бургас. Въпреки всичко и противно на всякаква икономическа логика, в Бургаска област 28 % от населението живее с лишения, а над 20 % живее в бедност. Затова, въобще не е достатъчно само да усвояваме евросредства. Трябва да говорим за ефективност на проектите. За това – какво те ни носят и какво бъдеще осигуряват на децата ни.

Не може в регион като Бургас заетостта да е сезонна. Бизнесът да работи сезонно – това е недопустимо и на това трябва да бъде сложен край. В същото време Бургаска област е на първо място в страната по концентрация на обществените поръчки, по големина на единица договори като суми.

Икономиката на Бургас може да бъде възродена с няколко прости решения. Първо – вместо голяма концентрация на обществени поръчки с малко бенефициенти върху много малко контрагенти, да се работи за намаляване на тази концентрация.

Аз гарантирам, че ще работя за спиране на корупционните схеми при усвояването на европейски средства, които ощетяват всички ни и най-вече нашите деца. Ще работя за насочване на инвестициите към устойчив растеж с приоритет към малкия и среден бизнес, за създаване на реални условия за целогодишна заетост. Парите да остават при нас, при нашите деца, а общината да работи за адекватно здравеопазване, образование и културен живот.

-Намаляване на ДДС за храни, лекарства и книги, както и други икономически предложени за облекчаване на бизнеса има в програмата на Нова Република. Това е добре, но касае една тотална данъчна реформа. Считате ли, че ще имате подкрепата за това?

-Аз съм убеден, че икономическият екип на Нова Република е най-добрият. Сигурен съм, че това са правилните решения за България и че изработването на нашите пари трябва да е именно за нашия квартал, община, град – за училищата, болниците, детските градини в нашата община. Когато данъците ни влизат в тази община, ние ще можем също така да ги контролираме за какво се използват.

В малки общини в страната се направиха огромни проекти. Всички ръкопляскат, че се усвоиха едни средства, но никой не си дава сметка, че 50 години хората от малката община ще плащат по 2 %. Консумативите на тези пречиствателни станции, които работят на 25-30 % от мощностите си, ще са много скъпи, коефициентът на полезно действие е нисък, цената на услугата скача и тя става социално непоносима.

Става въпрос за ефективност и усвоените средства да дават по-добро качество на живот. А не шепа управляващи да се превръщат в олигарси. Порочният кръг се върти и през Терминал 2 продължават да излизат децата ни за чужбина.

-При сложната ситуация на Балканите и в света, можем ли да говорим за сигурност на българските граници?

Ние от Нова Република като български и европейски граждани сме притеснени за нашата граница и опасността от миграционен натиск. Притеснени сме от натиска на Турция в Европейския съюз (ЕС). Знаем, че българите не можем да разчитаме на решение на тези проблеми от партии с турски патерици. Затова ние от Народна Република предлагаме решение – единна Европа в решаване на проблемите и без никакви турски и руски патерици.

Нали всички прекрасно си даваме сметка, че ЕС не е наложил санкция на руската държава и нейните граждани, а на близо 170 приближени на Путин лица, които нямат право да пребивават и работят на територията на ЕС и Америка. А санкциите, които Путин наложи на собствения си народ, това вече е нещо съвсем друго.

-Смятате ли, че армията и въоръжените сили  на България са в състояние да опазят националната ни сигурност?

– Въпреки недоброто комплектоване на нашата армия, въпреки и недоброто състояние на техниката, армията ни може, заедно със съюзниците ни, да опази границите. Да, имаме нужда от доста нови технологии, машини и т.н. Но нашият път е с НАТО и ЕС. Няма как да се развиваме с носталгия „Колко хубаво беше…” Беше хубава единствено младостта ни. Пътят е дълъг, тежък и неотменим. Надявам се.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук