15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

С изложба подводна фотография се откриват „Дни на Тоскана в Бургас“

Над 90 впечатляващи фотографии, запечатали интригуващи моменти от подводния живот край Средиземно и Червено море, Малдивите, Индонезийския океан, Папуа Нова Гвинея,  Атлантически залив и още интересни и екзотични места, са включени в уникалната изложба, с която ще бъде даден старт тази вечер на инициативата „Дни на Тоскана в Бургас“.

Експозицията, която представя документални и абстрактни фотоси от морския свят уловени от обектива на  Джовани Зморти и Роберт Кирковски, ще бъде открита  в 18.00 часа, в зала „Георги Баев“ на Казиното.

„Съвместна изложба между двамата автори подкрепя кандидатурата на Бургас за европейска  столица на културата. Амбицирани сме да превърнем в традиция „Дните на Тоскана“ и в бъдеще те може да прераснат в „Седмица на Тоскана“. Това заяви на пресконференция днес Йорданка Ананиева, зам.- кметът по култура и образование.

„Благодаря за гостоприемството и огромния интерес. Подводната фотография се превърна в мое хоби още в началото на 80-те години, и  оттогава до днес да пътувам и изследвам водния свят е моя страст.“- сподели Джовани Зморти италиански кардиолог и страстен почитател на подводната фотография.

За пръв път видях Черно море и съм изключително впечатлен и атрактиран от него. Съвсем скоро ще се върна  в Бургас и с подходяща екипировка ще изследвам залива край Бургас, допълни любителят-фотограф.

В началото на 90 – те години Зморти е издал първия си календар с подводни снимки, който се приема с голям интерес. Сега негови клиенти са големи фармацевтични компании в Италия.

„.Не сме сами, нека всички знаят, че екосистемите под повърхността на водата са пряко свързани с нашия живот. Това е посланието на българския участник в изложбата Роберт Кирковски .

„Опитът, който мога да почерпя от г-н Зморти е огромен. Той се е гмуркал и е снимал на изключително интересни места.Надявам се и за в бъдеще да имаме още съвместни прояви.“, допълни Кирковски.

Всички кадри на фотографа Робъет Кирковски са заснети от свободно гмуркане .Това е изключително трудно и обединява различни компоненти – кондиция, подготовка, плътност, течение на водата и др.  За да направи снимките си, авторът е останал без дъх за повече от 2 – 3 мин.. и се е гмуркал до 15 м дълбочина.

Програмата  на „Дни на Тоскана в Бургас“тази вечер ще продължи с танцово – музикалното шоу „Под небето на Тоскана“ с участието на група “Горещ пясък“ и КТС „Бургас 1975“ на Фонтана до сцена Охлюва.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук