9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Туристическа полиция погва хотелиери и ресторантьори

Туристическа полиция ще проверява хотелите и ресторантите. Създаването на туристически инспекторат се предлага с промени в Закона за туризма, които са пуснати за обществено обсъждане от ресорното ведомство. Инспекторатът ще контролира дейностите на обектите в туризма – както ресторанти и хотели, така и работата на ски писти, балнео и спа центрове, информационните центрове и туроператорите. За подобно отсяване на коректните в бранша от сивия сектор бизнесът настоява от години.

Родните атракции и туристически забележителности ще бъдат вписани в Национален регистър, предвиждат още промените. В списъка ще бъдат включени обектите на материалното и нематериално културно наследство, природни забележителности, обичаи, обреди и атракции, пише „Стандарт“. Обектите ще се вписват според значението, популярността им и включването им в туристически маршрути.

С промените в закона ще се позволи на туристическите информационни центрове да продават ваканции, без да имат лиценз на туроператор. Подобна конкуренция е нелоялна, коментира председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков. Във форумите браншът също е несъгласен с промяната заради опасението от нов играч на пазара при неравни условия.

С промените ще се определят и критерии, на които да отговарят националните туристически организации. Предлагат се и нови глоби – 100 лв. за нарушаване на правилата на ски пистите, от 1000 лв. до 3000 лв. за работа на нерегламентирано ски училище, и 2000 лв. за туроператор, който не е сключил застраховка за определено пътуване.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук