15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Чакаме много поляци и малко французи. Правим и звена за шумните туристи

Френските туристи започват да се завръщат у нас, обяви на среща в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова. За първи път от тази година ще се изпълняват чартърни полети от Франция до България, като основна спирка на французите ще бъде аерогарата в Бургас.

„Общият ръст на полетите, според данните от ранните записвания на летищата във Варна и Бургас, е около 35%. За Бургас ръстът е почти 45%. Очакваме повече полети от Русия, който е основен пазар за България“, обяви Ангелкова. Според нея, най-сериозно присъствие в българските курорти през тази година ще имат поляците. „Там очакваният ръст е 40% спрями миналата година. Предварителните данни показват и ръст при пазарите Германия и Унгария с 20%, Чехия – 15%, Холандия – 15%. Очакваме и с около 15% повече туристи от Израел“, каза още министърът на туризма.

Ангелкова обяви още, че се наблюдава и плавно покачване в броя на туристите от съседни на България страни като Турция, Румъния, Македония и Сърбия. „Всички контролни органи имат готовност за сезона. Започваме и нова инициатива – изнесено звено, което да има 24-часови дежурства за шума в курортите. Това разбира се ще се случи само в общините, които заявят присъствието на подобни звена. Към момента такива ще работят в Обзор и Слънчев бряг“, допълни Николина Ангелкова.

В състава им ще влязат представители на вътрешното министерство, Регионалната здравна инспекция, общините и областната администрация. Близо 700 пък ще бъдат командированите полицаи, които да обезпечат охраната в курортните селища. Сред тях отново ще има униформени от Румъния и Чехия.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук