28.1 C
Бургас
петък, юли 1, 2022

Четири по Рихтер люшна Новозагорско

Земетресение с магнитуд 4 по скалата на Рихтер бе усетено в 9.46 часа в Новозагорско. Епицентърът му е в района на около 10 км северно от Нова Загора, област Сливен. Близо час по-късно е регистриран вторичен трус със сила 2.5 по Рихтер с епицентър до село Полско Пъдарево, община Нова Загора, сочи справка в сайта на Геофизичния институт при БАН.

Няма пострадали вследствие на земетресенията. Единствените данни за разрушения са в Нова Загора, където са откъртени и са паднали части от комини на 5-6 къщи и на историческия музей в града, както и част от топлоизолацията на жилищен блок.

„Земетресението е регистрирано в 09.46 часа, на 10 км северно от Нова Загора. Свързва се със Същинска Средна гора, а не с големите разломни структури на юг, които могат да провокират много силен или катастрофален магнитуд“, обясни пред Фокус проф. Емил Ботев от Геофизичния институт.

„Събитието е изолирано, има само един афтършок. Не се свърза нито с Тунджанската сеизмична зона, нито с Пловдивската. Трусът не е изненада, тъй като през последния месец има 3-4 събития, най-силното от тях е с магнитуд 3.5″, допълни той. „При усетеното земетресение средният магнитуд е 4, максималният е 4.2. Става дума за приповърхностно земетресение, при което има акустични въздействия. Заради това и хората са се изплашили“, уточни проф. Ботев.

Трусовете бяха усетени и от жителите на съседните области – Старозагорска, Ямболска и Великотърновска.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук