11.5 C
Бургас
вторник, април 23, 2024

АБВ свиква референдум за забрана за гласуване на хора с двойно гражданство

АБВ ще инициира подписка за свикване на референдум за забрана за гласуване на български граждани с двойно гражданство в страни извън Европейския съюз, в които е забранено двойното гражданство. Това заяви в Бургас зам.председателят на АВБ Румен Петков.

„Ще подготвим подписка за свикване на референдум, с който референдум в България да се забрани на хора с двойно гражданство, извън територията на ЕС, да имат право да гласуват както тук, така и там. Това е въпрос на нормална, адекватна , почтена и коректна външна политика. Ще е проучим  детайлно проблема с възможното двойно гражданство в Турция, както и в други страни и извън членството на държавите в ЕС и ще предприемем тези действия, за да ограничим тази възможност, но не с популистки хватки и противозаконни действия,  както правят патриотите”, заяви Румен Петков.

От АБВ са подали сигнал до прокуратурата и настояват за институционални проверки за участието на ДОСТ и партия „Воля” в парламентарните избори, което според тях е незаконно.

„Мотивите ни са за партия ДОСТ, че има нарушение на Конституцията и грубо посегателство върху националната сигурност, има вмешателство от страна на турското правителство, чрез един от министрите, върху свободата на избора на български граждани за Народно събрание. Не е нормално, абсурдно е турски министър да ангажира български граждани за участие в изборите . Това означава, че той ръчно ще управлява депутати, които биха били избрани по негова препоръка и по препоръка на турското правителство. България трябва да защити националната си сигурност и интерес.”

По думите на Румен Петков има груби нарушения при регистрацията на партия „Воля”. Повече от 40 човека, които са участвали в регистрацията на формацията на Веселин Марешки, са били и учредители на друга политическа формация „Либерален алианс” и не са били отписани от там. Затова прокуратурата трябва да извърши проверка и за законността на регистрацията на „Воля”.

Румен Петков коментира още в Бургас, че бъдещото на правителство на България ще бъде слабо и подложено на натиск.

„Този парламент не може да даде силно правителство. Ако Борисов допусне грешката , която допусна предния път да му се разхождат, на иначе не тесния гръб, нечистоплътни субекти , да спекулират с властови амбиции. На Борисов няма да е лесно, а на България ще е гадно.”

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук