9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Абсурдна лъжа пред НАП: Чичо ми даде 100 бона за сватбата

„Взех назаем 3 милиона от приятели. От 40 добри приятели“ – така мъж с ултраскъпа кола обяснил пред данъчните грандиозния си доход. Историята не е от тази кампания, но още се помни на територията на НАП-Пловдив като култова.Ставаше въпрос за стандартна проверка за несъответствия между данните в годишната данъчна декларация и стандарта на живот на физическото лице, съобщи „Марица.бг”.

Ако от данните в декларацията е видно, че човек едва свързва двата края, а притежава имущество и скъпи коли, се прави проверка, посочват схемата от НАП. Всеки месец се извършва подобна селекция на рискови физически лица. Анализът става бързо и лесно, тъй като данъчните имат система за обмяна на данни с КАТ и дирекцията „Местни данъци и такси”, където лъсват съответно превозните средства и имотите.

В някои случаи, по време на проверките физическите лица дават съвсем логични обяснения – получих наследство или спечелих джакпот, но и това също трябва да се докаже черно на бяло, разказват от пловдивската дирекция на НАП. В първия случай – наследството трябва надлежно да се декларира в данъчната декларация, в съответното приложение.

А във втория случай – с официална бележка от организатора на лотарийната или хазартната игра. Физическите лица не дължат  данък върху спечелените пари благодарение на късмет (напр. тото, лото), но пък фирмата-организатор отчислява налог.

Получавали сме много налудничави обяснения, разказват данъчни служители. Например бизнес дама оправда свои луксозни покупки отново със заеми, но този път… от служителите си. Сумата наистина беше голяма и когато жената отишла на спявка в данъчното посочила, че над сто човека от фирмата, които чакат на заплата от нея, съвсем доброволно са  отпуснали приятелски заем, за да запуши дупките във финансите си.

След проверката стана ясно, че бизнес дамата откровено лъже и пере пари и отнесе солидно наказание. Заради такива примери още през 2009 година в данъчните декларации сложихме отделна графа – дадени и получени заеми (не банкови), обясняват от НАП.

Наскоро младоженци пък опитаха да метнат данъчните служители, че гост на сватбата им е дарил 100 000 лева. По думите им нямало как да докажат „подаръка“, само уточнили, че роднината им е доста заможен човек и за него такъв дар не бил проблем.

После, за да стане още по-мистична историята, разказали, че той е изселник в Турция и естествено нямат никакви негови координати. Ние имаме свои начини да проверим тези твърдения, посочват от НАП. Още повече че България има много сключени спогодби за сътрудничество с други държави, така че не е трудно да се открие този благодетел, посочват данъчните.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук