13.8 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Абумелих „За“ моделите „Бевъридж“ и „Бисмарк“, но само след демонополизация на НЗОК

В момента системата на здравеопазването у нас не обслужва работещите българи. Това обяви на среща с журналисти екс депутатът и кандидат за народен представител от ГЕРБ – Бургас Семир Абумелих.

„Смятам, че здравната ни система работи с един манталитет, който имаше в края на миналия век. Сегашната система е меко казано в конфликт с технологиите. Нужно е едно мултидисциплинарно решение, което включва икономика, медицина и технологии“, смята Амумелих.

Той даде за пример политиката, която Холандия води в сферата на здравеопазването. Страната на лалетата е миксирала най-доброто от моделите „Бевъридж“, при който се осигурява здравна помощ за всички граждани, без значение на финансовото им състояние и „Бисмарк“, основан на базата на осигуряване от здравни фондове.

„Холандците са направили една здравна система, базирана на тези два модела и са успели. Затова и днес предлагат безплатни здравни грижи. Тяхната система предлага лечебни заведения, които да лекуват всички. Има и мрежа от болници, в които се лекуват всички работещи“, обясни кандидатът за депутат в листата на ГЕРБ – Бургас за 2 МИР.

3

 

Семир Абумелих предлага 6,4% от здравните осигуровки, плащани от работодателите, да отиват в Националната здравноосигурителна каса, а останалите проценти до 8% да се заплащат в избран от работещите фонд, който да подпомага мрежата от лечебници за трудещите се, което е огледален образ на холандския модел.

„Подобно решение не е политическо. Тук говорим за технологични стъпки“, категоричен е Абумелих. По думите му, у нас има достатъчно болници, а идеята може да бъде осъществена след демонополизацията на здравната каса.

„Смятам, че до 2 години може да се справим и да имаме една добре работеща система, която предлага грижа за всички“, допълни още той. Семир Абумелих съобщи още, че само през миналата година у нас са извършени 39 000 000 прегледи и 2 000 000 хоспитализации. Операциите пък достигнали половин милион.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук