10.4 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Австрийска симфония в Операта днес

Днес /петък/ от 19.00 часа бургазлии и гостите на града имат възможността да се насладят на концерт, изпълнен от Симфоничен оркестър на Държавна опера Бургас. Под диригентската палка на Иван Кожухаров и с участието на солиста Йоханес Етлингер /тромбон/, ще прозвучат произведения на Карл Голдмарк, Георг Кристоф Вагензайл и Франц Шуберт.

 

Опера - Бургас

 

В програмата са включени:

 

Карл Голдмарк (1830-1915)

Увертюра „Сакунтала“

 

Георг Кристоф Вагензайл (1715 – 1777)

Концерт за тромбон и оркестър

 

Франц Шуберт (1797 – 1828)

Симфония №6 C-Dur D 589

 

* Иван Кожухаров завършва Държавната консерватория „Н. А. Римски-Корсаков“ в Санкт-Петербург със специалност „оперно-симфонично дирижиране“.

От 1976 г. последователно е диригент и главен диригент на Бургаската опера, главен диригент и главен художествен ръководител на Бургаската филхармония. От 1999 до 2001 г. е диригент на Държавната опера в Измир (Турция). Постоянен гост-диригент на Филхармонията в Санкт-Петербург, Президентския симфоничен оркестър и на оркестъра Prima la musica в град Алст (Белгия).  През  1979 г. е полуфиналист на конкурса „Херберт фон Караян“ в Западен Берлин, а през  1980 – лауреат и носител на Голямата награда на името на Бела Барток от третия международен конкурс за диригенти на Унгарската телевизия в Будапеща. Дирижирал е над 1300 концерта с оперни и симфонични оркестри на оперните театри в Будапеща, София, Измир, Мерсин, Пловдив, Варна и Плевен, както и в Румъния, Чехия, Словакия, Сърбия, Германия, Русия, Естония, Италия, Франция, Испания, Гърция, Египет, Куба, Турция, Швейцария, Белгия и др.

 

* Йоханес  Етлингер е роден през 1983 г. в Амщетен, Австрия. Следва в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, в Кралската академия за музика в Лондон, и в Брукнер Консерватория в Линц. През 1998 г. получава най-високата награда от конкурса „Prima la musica“. Бил е соло-тромбонист във виенския оркестър „Jeunesse“ , на  Младежка  филхармония Виена и от 2006 до 2008 г. на Международния младежки оркестър Густав Малер. От 2008 г. е член на Сценичния оркестър на Виенската Щатсопер. Йоханес Етлингер концертрира с Оркестъра на Мариински театър, Филхармоничния оркестър на Катар, Моцарт Оркестър Болоня, Виенски симфоници, Брукнер Оркестър Линц, оркестъра на Долна Австрия, под диригентството на: Кл. Абадо, Д. Баренбойм, Х. Блумщедт, С. Бичков, Кр. Ешенбах, Вл. Федосеев, Н. Харнонкур, М. Янсонс, Л. Мазел, З. Мета, Р. Мути, С. Озава, Кр. Тилеман и др.

Етлингер музицира в необичайни състави, като например ансамбъла „Трио дес Флаурес“ – флейта, арфа и бароков тромбон. Йоханес  Етлингер е доцент в много тромбонови семинари и майсторски класове.

 

Събитието е част от програмата за отбелязване на Австрийските музикални седмици в България и Дните на австрийската култура в Бургас. Вход свободен.

 

 

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук