14.3 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Австрийски пенсионери откриват сезона в Слънчев бряг

Слънчев бряг успя да привлече вниманието на Съюза на пенсионерите в Австрия  и в тежка конкуренция със 6 други дестинации  да се превърне в място на пролетните им срещи  през 2013 и 2014 година. Австрийските пенсионери ще почиват в България за трети път. Това е прецедент в историята на Съюза, който от 40 години организира за своите членове по 50 000 пътувания годишно, като никога не повтаря дестинацията.

Ото Спел /вдясно/ – директор на австрийската туроператорска фирма „Сениорен Райзен”, която организира летуването на австрийските пенсионери

Общо 15 000 австрийски пенсионери на средна възраст 70 години ще посетят най-големия ни туристически комплекс през април и май на 2013 и 2014 г.  Австрийските пенсионери са с високи претенции за удобство, лукс и комфорт в обслужването.  Пребиваването им в Слънчев бряг е мащабна и с особена специфика акция, засягаща много обслужващи звена и изискваща безупречна организация.

Първите групи пристигат на Летище Бургас в 10.45 ч. на 24 април. В навечерието на посрещането им фирмите, ангажирани с обслужването на австрийските пенсионери, представиха пред журналисти от Бургас целия туристически пакет, предложен на хората от третата възраст. На пресконференцията присъстваха Ото Спел – директор на австрийската туроператорска фирма „Сениорен Райзен”, която организира летуването на австрийските пенсионери, Калин Сутев – управител „БТС – Бългериън Турист Сървисиз” ООД, български партньор на австрийската туроператорска фирма, Начко Козарев – регионален мениджър на БТС, Златко Димитров – изпълнителен директор на „Слънчев бряг” АД и Димитър Николов – кмет на община Бургас и Орлин Банков – отговорник по сигурността на Летище – Бургас.

Кметът на Бургас и директорът на „Сл. бряг“ АД уточняват последни подробности около престоя на австрийските туристи

За организацията и обслужването  на гостите са ангажирани 70 сътрудници на „Сеньорен Райзен“ и партньорската агенция „БТС“. Обслужването на участниците в това пътуване  започва още от дома им. Те са придружавани  от сътрудник на туроператора от началото до края на пътуването. Съблюдават се всички техни специални изисквания и претенции, включително необходимостта от диетична храна. Съобразно потребностите и повишените им претенции на гостите за тяхното настаняване са подбрани  четиризведни хотели в центъра на Слънчев бряг. Осигурено е качествено медицинско обслужване. Екипът от лекари и медицински сестри ще е на разположение денонощно.

35 специално обучени екскурзоводи –българи, ще представят страната на възрастните австрийски туристи. Пакетът с мероприятия включва пътуване  до Котел и Жеравна, целодневен тур “Созопол-Ропотамо“, посещение на Бургас, екскурзия до солниците на Поморие и дегустация в избата на „Черноморско злато“. Всеки четвъртък австрийските гости ще посещават бургаската опера, където специално за тях ще бъде изнасян тържествен концерт.

С пристигането на първата група от Виена на практика Слънчев бряг открива туристическия сезон. Като избра курорта за място на пролетните си срещи Съюзът на пенсионерите в Австрия направи възможно удължаването на туристическия сезон, което е основен стремеж на туристическия бранш, каза Калин Сутев. Съюзът дава шанс на комплекса да промени наложилия се през последните години имидж на курорт за младежки туризъм. Комплексът е готов да посрещне австрийските пенсионери, увери Златко Димитров. Алеите са почистени и осветени, зелените площи – оформени. Крайбрежната алея и пешеходните зони ще са с органичен достъп на автомобили от 24 април. Плажовете ще предоставят необходимите услуги. „Слънчев бряг” АД е призовало и бизнеса да се включи в акцията, като отвори заведенията, магазините и салоните за услуги, за да не се чувстват първите туристи подранили и изолирани.

Своята отговорност в осигуряване на това домакинство съзнават и общините Бургас и Несебър. „За нас пребиваването на австрийските пенсионери е своеобразен тест за предсезонната ни готовност”, каза кметът на Бургас Димитър Николов. Той ще използва гостуването им за да отправи покана към председателя на Националния съвет на Австрия Барбара Прамер и президента на Австрия Хайнц Фишер да посетят града ни.

Съюзът на пенсионерите в Австрия /PVÖ/ е най-голямата организация на хората от третата възраст в Австрия и има около 394 000 членове. В рамките на Австрийския съвет за хората в неактивна възраст PVÖ приема ролята на социален партньор.  Председател на Съюза е бившият министър на Вътрешните работи и сегашен президент на Австрийско- Българското дружество (Österreichisch-Bulgarische Gesellschaft  -ÖBG)  Карл Блеха. PVÖ вижда себе си не само като защитник на интересите на възрастните хора в политическата сфера, той предлага на членовете си забавления и добро настроение в рамките на разнообразната спортна, културна, образователна, танцова, музикална и просветна програма.

PVÖ се ползва с голяма обществена и политическа подкрепа в Австрия. Съюзът е предвидил широка едногодишна кампания във вестника си „Унзере Генерацион“, в която да рекламира България и Слънчев бряг. През третата седмица на пролетната среща в Слънчев бряг ще се осъществи информационно пътуване на представители на пресата с участието на всички големи австрийски печатни медии и държавната австрийска телевизия ORF. Най-добрите посланици на България обаче ще бъдат самите гости.

Австрийските пенсионери сами финансират своето пътуване до България. Целият им престой в Слънчев бряг им струва 750 евро. Средната пенсия в Австрия е 950 евро, уточни Ото Спел. Очакванията са само от наставянето като приходи в курортния комплекс да постъпят 1.5 млн. евро. Според изчисления на организаторите общата икономическа полза от пребиваването им у нас ще  възлиза на 4.4 млн. евро, в които са включени полетите, настаняването и храненето, екскурзиите и допълнителните обороти.  А чрез различни публикации в австрийските медии допълнителните ползи ще възлизат на 5 млн. евро

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук