11 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Агенцията за борба с наркотиците на САЩ откри офис в България

Директорът на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ /DEA/ Мишел Лионхарт пристигна в България специално за откриването. Тя обясни, че това е 85-ят чуждестранен офис на DEA и е естествено продължение на общия ангажимент на двете страни в борбата срещу наркотрафика.

снимка: пресцентър МВР

„Нашето приятелство се основава на взаимно уважение и обща загриженост, свързана с въпросите на наркотрафика. През изминалото десетилетие стотици български служители са участвали в обучения на DEA. В момента агентите ни работят рамо до рамо, много успешно с нашите български партньори. Само през миналата година стотици килограми наркотици и тонове прекурсори бяха спрени преди да стигнат лабораториите, за които бяха предназначени. Затова днешното откриване на офис на DEA в България е изключително важно”. Това каза по време на церемонията Мишел Лионхарт. Тя уточни, че премиерът Бойко Борисов и министър Цветанов са оказали подкрепа на всяка стъпка по общия път от първоначалните разговори до изпращането на представител на DEA в България преди няколко години и пристигането на аташе по въпросите на наркотрафика в страната. „Нашето сътрудничество и успехите в работата с вас нарастват”, каза Мишел Лионхарт.
„Откриването на офис на DEA в България е знак за стратегическо партньорство и сътрудничество между САЩ и България. Изключително съм развълнуван, защото това беше една мечта”, каза министър Цветанов. Той благодари за добрата оценка, дадена от Мишел Лионхарт за българската правоохранителна система. „Без общите усилия на всички институции това нямаше да стане”, подчерта Цветан Цветанов.
„С откриването на офис на DEA в България допринасяме за общата колективна сигурност в ЕС”, каза още вътрешният министър и допълни, че това е изключително важно, тъй като страната ни засилва основната си роля по пресичането на наркоканалите. „Уверявам ви, че с екипа, с който работим, ще полагаме общи усилия за сигурността на целия свят”, каза в заключение министър Цветанов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук