11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Административен съд Бургас отчете резултатите за 2015 година

 Над 90% от делата с постановени решения  в едномесечен срок

 

Професионално и срочно изпълнение на служебните  задължения на съдии и съдебни служители, отчете по време на годишното Общо събрание на институцията административният ръководител и председател на Административен съд Бургас съдия Таня Евтимова. На събранието присъства Румяна Монова, Заместник – председател на Върховния административен съд  и Ръководител на първа колегия.

През отчетния период щатната численост на съдиите в Административен съд Бургас е 16 бройки.  С ранг  “съдия във ВКС/ВАС” са 4 –ма от магистратите, 7 са с ранг „съдия в Апелативен съд” и 14 са със статут на несменяемост.

През 2015 г. общият брой на новообразуваните дела е 2581 броя, сочи справката от доклада на Административен съд Бургас. През годината  се отчита  увеличение образуваните данъчни и митнически дела, както и  на тези за незаконно строителство.  Общо през 2015 г. съдиите в Административен съд Бургас  са разгледали 3661 броя дела.

През изминалата година 91.24 % от делата са завършили с постановяване на решение или определение в срок от 1 месец.

“Това е изключителен показател за добрата организация на работа и за професионалното и срочно изпълнение на делата от съдиите в Административен съд Бургас“-посочи съдия Евтимова.

Пред присъстващите на събранието бяха отчетени и резултатите от изборните дела.  24 са  съдебните производства през 2015 г., образувани по жалби на кандидати за кметове, партии и коалиции срещу решения на Общински избирателни комисии за избор на кмет и съветници в Бургаска област. Всички са разгледани и решени едномесечен срок.

Председателят на Административен съд Бургас информира и за извършената през май 2015 г. от инспектората на ВСС контролна проверка на дейността на магистрати и съдебни служители. Констатирана е много добра организация на работа, насрочване на делата през кратки интервали от време, разглеждане без забавяне и приключване със спазване на срока по чл.172 ал. 1 от АПК или в разумен срок.

Информацията за делата с обществен интерес се актуализира своевременно на интернет-страницата на Административен съд  Бургас .  Осигурени са бързи връзки до страниците на съдилищата в страната, до местни и държавни органи, европейски институции, до Адвокатска колегия – Бургас.  За улеснение на потребителите на съдебни услуги на сайта има подробна информация и указания за пътя на една искова молба или жалба.  В изпълнение на ЗСБ и решенията на ВСС на интернет-страницата на съда се публикуват всички съдебни актове,  като се спазват ограниченията, съдържащи се в Закона за личните данни и Закона за класифицираната информация, посочи съдия Евтимова.

Председателят на Административен съд Бургас даде висока оценка за дейността на съдии и съдебни служители и благодари за високия професионализъм, всеотдайност и добрата екипна работа.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук