13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Административен съд – Бургас продължава участието си в Образователната програма на ВСС и МОН

За втора поредна години бургаските административни съдии ще вземат участие в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, която се осъществява по инициатива на ВСС и съгласно 5- годишно споразумение с МОН от 2016 г.

Административен съд – Бургас продължава партньорството с ПГРЕ “Г.С.Раковски“. Тази година Образователната програмата ще се реализира през втория учебен срок. В часовете по „Етика и право“ на десетокласниците отново ще влязат шестима съдии от Административния съд в Бургас.

Лилия Александрова, Златина Бъчварова, Даниела Драгнева, Румен Йосифов, Веселин Енчев и Чавдар Димитров са магистратите, които доброволно и безвъзмездно ще въвеждат учениците в правната наука. Младите хора ще имат възможност да научат повече за функциите и структурата на съдебната система, за разделението на властите според Конституцията на РБългария и за мястото и ролята на административните съдилища като част от съдебната система в страната. В часовете по право те ще разговарят със съдиите и за основни положения в законодателството, свързани със статута на учениците, съдебни процедури с участие на деца и правата им в тези процедури, както и за органите, които могат да им предложат подкрепа и защита на децата.

Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ е насочена към формиране на правна грамотност и култура сред учениците, към повишаване степента на доверието им в съдебната власт, към спазване на законите и с нея се реализира един от елементите на гражданското образование. Инициативата се провежда в цялата страна, като през учебната 2016/2017 г. в нея участваха 150 органи на съдебната власт и 142 училища

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук