20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Административен съд – Бургас се включва в образователна програма за повишаване правната култура на младите 

Административни съдии стават лектори в Гимназията за романски езици в Бургас

За първа година Бургаският административен съд се включва в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, която се осъществява съгласно споразумение между ВСС и МОН. През ноември 2016 г. беше постигнато съгласие за партньорство между Административен съд –Бургас и ПГРЕ „Г.С Раковски“- Бургас за реализация на програмата. Беше решено тя да бъде осъществена през втория учебен срок.

В рамките на два месеца административни съдии ще влизат в часовете по “Етика и право“ на десетокласници от ПГРЕ “Г.С Раковски“. Доброволно и безвъзмездно участие в образователната програма ще вземат магистратите Лилия Александрова, Златина Бъчварова, Павлина Стойчева, Румен Йосифов, Веселин Енчев и Чавдар Димитров. Съдиите ще обучават на разбираем и достъпен език учениците по теми свързани със структурата на съдебната система, административно правораздаване, учение за конституцията, професията на магистрата, правата ни като граждани на ЕС. Цикълът лекции е съобразен с обучението по „Етика и право“ и цели повишаване правната култура на младите.

По програма първата среща на учениците е със съдия Павлина Стойчева на 23 февруари. Тя ще говори за административното правосъдие и ще даде насоки и знания за това как да подхождат младите хора в често срещани житейски ситуации, в които се изискват минимални правни познания. Финалът на образователната програма ще бъде провеждането на „Ден на отворените врати“, в който учениците ще могат да се запознаят на място с организацията на работа и ще се срещнат със своите лектори в съдебните зали на Административен съд – Бургас.

Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” има за цел да представи и запознае обществото с дейността на органите на съдебната власт в Република България извън пряката им работа, а именно: обучение на подрастващите и повишаване на правната им грамотност. Програмата се провежда от 2014 г., като поради големия интерес и отчетените положителни резултати е продължена и през следващите години, а през учебната 2016/2017 г. административните съдилища се включват активно с провеждането на обучения самостоятелно и централизирано.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук