14.9 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Разгледаха делото за касиране на изборите за общински съветници в Бургас

В открито съдебно заседание днес състав на Административен съд Бургас разгледа дело № 2094/ 2015 г. за касиране на изборите, образувано по жалбите на по жалби на ПП „Български демократичен център“ и Коалиция „Народен съюз“ ПП БСП , представлявано от Евгений Мосинов, председател на ОбС на БСП против решение № 294-МИ/26.10.2015г. на Общинска избирателна комисия – Бургас, с което са определени резултатите от гласуването за общински съветници.

От съда се иска да отмени обжалваното решение и да обяви избора на общински съветници за Община Бургас за недействителен. Решението на ОИК Бургас оспорват и кандидатите за общински съветници от БСП Йордан Георгиев, Живко Господинов, Чанко Мирчев, Кристана Маринова , Тодор Ненов, Георги Стоянов. Партия БСП оспорва и резултатите от преференциалния вот.

 

Жалбоподателите искат повторно преброяване на бюлетини от СИК, защото при отчитането им са допуснати съществени нарушения на Изборния кодекс. Според ответника –ОИК каквито и нарушения да са допуснати при броенето на бюлетините те не могат да повлияят на резултатите от вота.

 

Съдът констатира, че при отчитането на изборните резултати не е имало възражения и разногласия между членовете на СИК, в които има представители на различните политически партии с противоположни интереси. Като се позова на Решение № 8 на Конституционния съд от 2009 г, което не допуска повторно броене на бюлетините, съдът остави това искане без уважение.

 

По възражението на ПП БДЦ, Коалиция „Народен съюз” и ПП БСП съдът прие като доказателства по делото избирателни списъци в които са дописани лица, гласували по постоянен адрес и декларациите към тях.

 

Административният съд не е орган, който може да преразпределя мандатите в Общинския съвет. Той може да отмени решението на ОИК Бургас от 25.10 2015 г. за резултатите от изборите за общински съветници, вследствие на което трябва да се проведат нови избори или да отхвърли жалбата като неоснователна.

 

В днешното заседанието Дело№2094 /2015 беше изяснено от фактическата страна и беше обявено за решаване. Съдът ще се произнесе в рамките на законоустановения срок – 14 дни от датата на внасяне на жалбата в съда.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук