23.2 C
Бургас
вторник, април 16, 2024

АИКБ: Държавни стипендии за дефицитни специалности

Асоциацията на индустриалния капитал в България ще подкрепи спешни реформи в сферата на образованието, това заяви в Бургас нейният председател Васил Велев. По думите му има несъответствие от потребностите на бизнеса и кадрите, които се подготвят във ВУЗ-овете у нас. Според Велев финансирането но висшите училища у нас трябва да става според качеството на обучение, което предлагат, а не парите да следват студента. Дефицитът е при техническите специалности и природонаучните. Според Велев, за да се стимулират студентите в тези специалности трябва да се отпускат държавни стипендии.

Реформа е нужна и в медицинската и трудова експертиза за работоспособността, според АИКБ. По думите на Васил Велев в България се изплащат 1 милион инвалидни пенсии или 1/3 от всички данъци и осигуровки, които се плащат от данъци и осигуровки. Спешни реформи са необходими още в съдебната система и най- вече в сигурността, чийто бюджет е 1 милиард и 200 млн. лв. Васил Велев посочи, че като разходи за сигурност България е в топ 3, а сме на първо място по ниво на престъпност.

Според АИКБ предсрочни избори в страната само биха влошили коефициента на полезно действие. За развитието на бизнеса е нужна стабилност на управлението, посочи Велев.

АИКБ ще настоява през 2016 г. цената на ел. енергията за индустрията да бъде сведена до средната за ЕС; реформа в таксата за битови отпадъци- от 1 януари 2017 г. тя да стане пропорционална на генерираните отпадъци; да се ограничи грубото вмешателство на държавата в определянето на осигурителните доходи; минималната работна заплата да се определя по браншове, а не да е една и съща за цялата страна.

Кирил Янков – регионален координатор на АИКБ и изп. директор на „Спартак” АД, заяви че ръстът на брутния вътрешния продукт с 3% се дължи само на усвоените пари от еврофондовете, но въпросът е какво ще стане, когато те свършат. Държавата трябва да създаде условия за развитието на бизнеса и да се стимулира производството. В момента индустрията в България заема едва 30% от икономиката на България.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук